Brodarski institut

Izvor: Wikipedija

Brodarski institut je institut tehničkih znanosti u području pomorskih i zelenih tehnologija, osnovan 1948. godine. Glavni poslovi Instituta su eksperimentalni razvoj proizvoda do izrade prototipa, poslovi po načelu „ključ u ruke”, projektiranje, nadzori, proračuni, mjerenja i ispitivanja.

Brodarski institut je od svoga osnutka specijaliziran za projektiranje nadvodnih i podvodnih ratnih plovila te je u njemu projektirano više desetaka klasa ratnih brodova i podmornica. U posljednjih dvadesetak godina, Brodarski institut se specijalizirao i za civilnu brodogradnju, projektirajući i gradeći, primjerice, riječni putnički katamaran Millennium Diamond za Olimpijske igre u Londonu 2012. godine.

Inovacije, istraživanja i razvoj

Brodarski institut je sudjelovao i/ili vodio četiri projekta financirana iz Sedmoga okvirnog programa:
FIREROB, Autonomous Fire-fighting Robotic Vehicle
EFISOL, Solar Thermal Cogeneration Plant based on Organic Rankin Cycle
MiDDaS, Micro Dynamic Demand and Storage
ROOFCAPTURE, A building-augmented wind turbine module
Također je sudjelovao u europskom projektu financiranom iz CARDS programa SEA, Enviromental report for Urban Development Master Plan (GUP) of the City of Šibenik te vodio znanstveno-istraživački projekt financiran iz Fonda "Jedinstvo uz pomoć znanja" Applied neuro-fuzzy control of turbine governors and ship rudder systems.

U posljednjih dvadesetak godina, znanstvenici Brodarskoga instituta su vodili pedesetak znanstvenih i tehnologijskih projekata koje je financiralo Ministarsvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

Brodarski institut je dobitnik Zlatne kune za inovacije 2006. godine, Velike nagrade Hrvatskog dizajnerskog društva za najbolji dizajnerski proizvod 2012. godine, te brojnih drugih nagrada i priznanja.

Bazeni za ispitivanje modela brodova i propelera

U Brodarskom institutu nalaze se četiri bazena za tegljenje modela brodova u kojima se ispituje hidrodinamika broda i dva kavitacijska tunela za ispitivanje modela propelera. Najdulji bazen dugačak je čak 302,5 metra. Veliki bazen dugačak je 276,3 metara, širok 12,5 metara, a dubok 6 metara. U njemu se mogu ispitivati modeli najveće duljine do 10 metara. Bazen je opremljen kolicima mase 55 tona koja mogu povući model do najveće brzine od 14 metara u sekundi. Bazen je opremljen generatorom valova koji može simulirati duljinu vala do 40 metara.

Od utemeljenja Brodarskog instituta do danas, izrađeno je i ispitano gotovo 1400 modela brodova i 1200 modela propelera.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]