Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Ministarstvo znanosti i obrazovanja b1 obavlja upravne i druge poslove koji se odnose na: sustav predškolskog odgoja, osnovnoškolskoga i srednjoškolskoga odgoja i obrazovanja u zemlji i inozemstvu.

Djelokrug[uredi VE | uredi]

Obavlja upravne i druge poslove koji se odnose na: nastavne planove i programe; udžbenike, normative i standarde te druge za odgojno-obrazovni rad; razvitak školstva; stručno obrazovanje i usavršavanje odgajatelja, učitelja i nastavnika; učenički standard; inspekcijski i stručno-pedagoški nadzor; osnivanje i nadzor nad zakonitošću rada ustanova te osiguravanje financijskih i materijalnih uvjeta za rad u odgoju i obrazovanju; osposobljavanje djece, mladeži i odraslih za stjecanje tehničkih znanja i vještina te djelatnost udruga u ovom području.

Ministri[uredi VE | uredi]

Vijeće za normu hrvatskoga standardnog jezika[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Vijeće za normu hrvatskoga standardnog jezika
Ministar znanosti obrazovanja i športa imenovao je 14. travnja 2005. Vijeće za normu hrvatskoga standardnog jezika na čelu s akademikom Radoslavom Katičićem. Vijeće će voditi sustavnu stručnu skrb o hrvatskome standardnom jeziku, raspravljati o aktualnim nedoumicama i otvorenim pitanjima hrvatskoga standardnog jezika, upozoravati na primjere nepoštivanja ustavne odredbe o hrvatskome kao službenome jeziku te promicati kulturu hrvatskoga standardnog jezika u pisanoj i govornoj komunikaciji.[1]

Bilješke[uredi VE | uredi]

  • b1  Do 16. listopada 2016. godine naziv je bio Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a do 2011. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.[2] Prije toga ovo je tijelo državne uprave nosilo naziv Ministarstvo prosvjete i športa, a resor prosvjete je bio i dio Ministarstva kulture i prosvjete.

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Koordinate: 45°48′24″N 16°00′51″E / 45.8066437436129°N 16.0140430927277°E / 45.8066437436129; 16.0140430927277 Bascanska ploca.jpg Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Vidi dopusnicu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje za Wikipediju na hrvatskome jeziku.