Brodica

Izvor: Wikipedija
Brodice u Rovinju

Brodica je plovni objekt namijenjen za plovidbu morem koji je ovlašten prevoziti najviše 12 putnika, čija je duljina trupa veća od 2,5 metra, a manja ili jednaka 15 metara, ili ukupne snage porivnih uređaja veća od 5 kW. [1] Pojam brodica ne obuhvaća plovila koja pripadaju drugom pomorskom objektu u svrhu prikupljanja, spašavanja ili obavljanja radova, plovila namijenjena isključivo za natjecanja, kanue, kajake, gondole i pedaline, daske za jedrenje i daske za jahanje na valovima.[2][3] Identično plovilo koje je namijenjeno za plovidbu unutrašnjim vodama (rijeke, jezera, kanali) naziva se po hrvatskom zakonu čamac.

Općenito ju se može definirati kao plovno sredstvo sposobno za kretanje po moru, rijekama i jezerima koje služi za prijevoz robe, putnika ili za neke druge namjene, pri čemu su samo manji plovni objekti brodice, dok veće plovne objekte naziva se brodom.[4]

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Zakon o izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika. narodne-novine.nn.hr. Pristupljeno 17. svibnja 2024.
  2. Narodne novine - Pomorski zakonik (pristupljeno 1. svibnja 2020.)
  3. CRSArhivirana inačica izvorne stranice od 25. rujna 2020. (Wayback Machine) Pomorski zakonik (pristupljeno 1. svibnja 2020.)
  4. Fakultet strojarstva i brodogradnje, ZagrebArhivirana inačica izvorne stranice od 13. veljače 2021. (Wayback Machine) Danijel Pušić: Poznavanje broda i plovidbe. Osobne stranice Kalmana Žihe. (pristupljeno 11. ožujka 2020.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

  • Brodica Hrvatska tehnička enciklopedija, portal hrvatske tehničke baštine. LZMK