Kanu

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Kanu je mali čamac koji se pokreće ljudskom snagom u kojem veslač (ili više njih) koristi veslo s jednom lopaticom. Iako u osnovi građom može podsjećati na kajak, u pravilu kanu nema zatvoreno nadgrađe, ima izraženiju vedenu liniju te viši i oštriji pramac i krmu u odnosu na kajak. Kanu se koristiti u sportske namjene na mirnim i divljim vodama ali sa sportskim plovilima, a turistički kanui za rekreaciju na isto takovim vodama. Sportski čamci sada više i ne sliče pravim kanuima jer se radi o plovilima od kojih se traži jedino brzina i neupotrebljivi su za druge namjene.

Kanu je izvorno transportno plovilo kanadskih indijanaca. Slična plovila, po dizajnu, koriste se i danas za turizam i rekreaciju. Ti kanui se i zovu "canadien".

Olimpijske discipline[uredi VE | uredi]

Natjecateljski C-2, kanu dvoklek

Moderni kanui se prave po različitim dizajnima za posebne svrhe, a između ostalog uz kajak se koristi u olimpijskim sportovima kajak i kanu na mirnim vodama, te kajak i kanu na divljim vodama.

Razlika između sportskih kajaka i kanua je ta što kod kajaka svaki veslač koristi veslo s dvije lopatice, dok se kod kanua koristi veslo s jednom lopaticom. Radi bolje primjene sile uobičajeno je da kanuist za vrijeme veslanja kleči na jednoj nozi, dok kajakaš sjedi.

U odnosu na veslanje, natjecatelji u ovom sportu nemaju pokretna sjedišta niti izbočnike na čamcu, te veslo svom težinom drže u rukama.

Kajak i kanu na mirnim vodama je u programu Olimpijskih igara još od Igara u Berlinu 1936. za muškarce te od Igara u Londonu 1948. za žene. Žene se natječu u kajaku, dok se u kanuu natječu samo muškarci. Trenutno su na programu Igara sljedeće discipline u kajaku:

  • C-1 1000 m (kanu jednoklek) muški
  • C-1 500 m (kanu jednoklek) muški
  • C-2 1000 m (kanu dvoklek) muški
  • C-2 500 m (kanu dvoklek) muški

Na drugim natjecanjima još se sreće i kanu četveroklek, a natjecanja se održavaju i na distanci od 200 m.

Klubovi u Hrvatskoj[uredi VE | uredi]

Organizacija koja koja koordinira rad klubova i reprezentacija u ovom sportu je Hrvatski kajakaški savez, koji je zadužen za kajak i kanu kako na mirnim, tako i na divljim vodama.

Poveznice[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]


Bark.svg Nedovršeni članak Kanu koji govori o pomorstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.