Broj 1

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Broj Jedan
Broj 1.jpg
Pravo ime Nepoznato
Ime u stripu Broj 1
Izdavač Max Bunker Press
Crtač Roberto Raviola (Magnus)
Scenarist Luciano Secchi (Max Bunker)
Premijera "Broj 1", 1970.
Status Izlazi
Sposobnosti i oružja Visoka inteligencija
Bazuka
Prijatelji Sir Oliver
Bob Rock
Neprijatelji Superhik

Broj 1 je jedan od glavnih junaka stripa Alan Ford. Vođa je slavne Grupe TNT i mozak svih njenih operacija.

Broj 1, ili kako ga često u stripu zovu, Njegova visost, je sijedi starac paralitičar sa dugačkom bijelom bradom i čupercima kose u obliku vražjih roščića. Ima naglašeni dugački vještičji tanki nos, a karakteristični lik upotpunjuje jedan jedini zub, koji proviruje iz prenaglašenih širokih usta sa tankim usnama.

Invalidska kolica u kojima provodi svoje vrijeme su drvena ruševina, nevješto povezana pa podsjeća na stolac, sa dva kotača od kojih je jedan automobilska guma, a drugi je drveni kotač s kolca.

Broj 1 se prvi put pojavljuje u 11. broju Alana Forda. Do tada je vodstvo Grupe TNT bilo u rukama Debelog Šefa, a nakon 11. broja Broj 1 preuzima tu ulogu, a Šef je tada pretvoren u spavalicu.

O Broju 1 se ne zna gotovo ništa. No, u epizodi "Sjećam se", pokušavajući se prisjetiti zaboravljenog lika, Broj 1 nabraja sve poznanike kojih se sjeća od početka svog života, te tako saznajemo da mu je prvi poznanik bio neandertalac, pa zatim momak iz pećine kod Krapine... Iako star, sjed i iznemogao Broj 1 ima živog oca i djeda, koji se također više puta pojavljuje u stripu.

U maloj crnoj knjižici, koju uvijek nosi sa sobom, se nalaze podatci i grijesi iz prošlosti o svemu i svakomu, a iz povijesnih priča u kojima samo on uživa, i koje vrlo rado priča ostatku Grupe TNT, saznajemo da je, direktno ili indirektno, sudjelovao u većini poznatih povijesnih događaja.

Omiljeni hobiji za smirivanje živaca i opuštanje su mu pikado i pasijans.


Wordballoon.png Nedovršeni članak Broj 1 koji govori o stripu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.