Buddenbrookovi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Buddenbrookovi. Propadanje jedne obitelji
1901 Thomas Mann Buddenbrooks.jpg
Prvo izdanje knjige.
Naziv izvornika Buddenbrooks. Verfall einer Familie
Autor Thomas Mann
Država Njemačka
Jezik njemački jezik
Rod
(stil, žanr)
obiteljska saga
Izdavač S. Fischer Verlag, Berlin
Datum (godina)
izdanja
1901.
Vrijeme radnje 19. stoljeće
Mjesto radnje Lübeck
Teme Portret njemačkog društva u 19. stoljeću

Buddenbrookovi. Propadanje jedne obitelji (njem. Buddenbrooks. Verfall einer Familie prvi je roman njemačkog književnika Thomasa Manna, prvotno izdan 1901. godine.

Radnja je pratila sudbinu obitelji bogatih trgovaca u Lübecku kroz četiri generacije, odnosno dala prikaz njemačkog buržoaskoga društva kroz burne događaje i društvene promjene 19. stoljeća. Roman je doživio ogroman uspjeh i Thomasa Manna učinio velikim imenom njemačke književnosti.

Za ovaj roman (mada nesumnjivo i uslijed važnosti prethodne knjige "Čudesna gora" i kraćih djela koje je napisao) Thomas Mann je 1929. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost. Roman je smješten u njemački grad Lübeck (mada se samo ime grada nikada izričito ne spominje), Mannov rodni grad, i prati postepeni pad bogate i ugledne trgovačke obitelji Buddenbrook kroz nekoliko generacija.

U određenoj mjeri roman se bazira i na Mannovom životu, ali je sigurno da je na prvom mjestu portret njemačkog društva u 19. stoljeću, a ne konkretan opis Mannove obitelji. S književne točke gledišta, roman je jedan od najpoznatijih primjera psihološkog, introspektivnog realizma u njemačkoj književnosti i predstavlja prijelaz prema simbolizmu 20. stoljeća.