Bunjevačke i šokačke novine (Budimpešta)

Izvor: Wikipedija
Bunjevačke i šokačke novine
Izdavač Bunjevački i šokački narodni odbor
Glavni urednik Ivan Petreš
Utemeljen 1. siječnja 1924.
Sjedište Budimpešta

Bunjevačke i šokačke novine su bile mjesečne novine na hrvatskom jeziku koje su izlazile u Budimpešti. U impresumu se definirao kao društveni i gospodarski list za narod.

Pokrenuo ih je 1. siječnja 1924. rimokatolički svećenik Ivan Petreš, hrvatski književnik iz Kaćmara i Ivan Paštrović.[1]

Sjedište im je bilo u Budimpešti u VIII. okrugu, u Ulici Sándora Főhercega 28.

Nakladnik ovih novina je bio Bunjevački i šokački narodni odbor. List je nosio ime tih dviju najvećih zajednica Hrvata u Mađarskoj, Bunjevaca i Šokaca.

Godišnja pretplata za ove novine je bila (duhovito) navedena u naturi, odnosno cijena je bila navedena u robi kao mjernoj jedinici "10 kg žita".

Urednik Ivan Petreš se ovako obratio Bunjevcima i Šokcima u svom listu, definirajući njihovu ulogu u Mađarskoj: "...Bunjevci i Šokci ne mogu biti ino osim katolici i ljubitelji magjarske grude zemlje...".

List je 1924. dao ovu procjenu broja Bunjevaca i Šokaca u Mađarskoj "Bunjevaca i Šokaca ima u sadašnjoj Madžarskoj oko sedamdeset hiljada. Najviše od njih žive u Bačkoj i Baranji, a osim toga ih ima više hiljada u peštanskoj, šomodjskoj i Fehér varmeđi."

Urednici[uredi | uredi kôd]

Izvor[uredi | uredi kôd]