CAD

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
CAD modeliranje

CAD je skraćenica od Computer-aided Design (dizajn potpomognut računalom), i označava uporabu računala kroz proces dizajna i stvaranja dokumentacije. Korištenjem CAD programa povećava se produktivnost, kvaliteta dizajna, točnost proračuna, te ono najvažnije, smanjuje se vrijeme od same ideje do izrade gotovog predmeta.

Upotreba CAD programa[uredi VE | uredi]

U današnjem svijetu znanje CAD programa je neophodno za sve grane tehničke struke pošto se programi koriste u svim tehničkim granama, a ponajviše u elektrotehnici i strojarstvu.

Povijest CAD-a[uredi VE | uredi]

Sredinom 1970-ih računala su postajala sve jača što je omogučilo više funkcija i mogučnosti za rad na njima. Tvrtke koje su u to vrijeme bile ograničene na crtače počele su ulagati u razvijanje CAD programa kako bi se smanjili troškovi i ubrzao proces izrade. Tijekom vremena CAD se proširio na cijeli svijet pa su i ostale tvrtke počele ulagati u svoje CAD programe koji su postajali sve brži, jednostavniji za korištenje i dostupniji.

Mogućnosti dizajniranja uz CAD[uredi VE | uredi]

Grafičko korisničko sučelje closed-source programa CATIA (Verzija V5).

Današnji CAD programi dolaze u paketima sa mnogo programa spojenih u jedno Grafičko korisničko sučelje sa mogučnostima kao nikada prije. Ako posjeduje dovoljno znanja, korisnik može dizajnirati bilo kakav predmet u 2D ili 3D obliku, proučiti kako će se taj element ponašati u različitim okruženjima, naći dodatne CAD modele u internetskim bazama i napraviti tehničku dokumentaciju za taj predmet.

CAD softver(programi)[uredi VE | uredi]

CAD programi se dijele na više vrsta, a najčešće se koriste programi za 3D modeliranje(eng. 3D modeling) i 3D računalne grafike(eng. 3D rendering). Također se dijele na Open source i closed-source programe. Open-source su programi koji su besplatni i dostupni svima, a closed-source su profesionalni programi koje razvijaju tvrtke za svoje potrebe i prodaju.

Popularni open-source CAD programi[uredi VE | uredi]

Upotreba CAD programa u arhitekturi. Primjer pretvaranj 2D nacrta u 3D model.

Sljedeći programi su pogodni za početnike koji tek počinju sa 3D modeliranjem.

*Google SketchUp

*FreeCAD

*Autodesk 123D

*Blender

Popularni closed-source CAD programi[uredi VE | uredi]

Closed-source programi su vrlo skupi ako se kupuju individualno, Ovi programi su također "teži" od open source programa, tj. imaju kompliciranije grafičko sučelje na koje se treba naviknuti, ali zato imaju puno više mogućnosti od open-source programa.

*AutoCAD

*Autodesk

*CATIA

*SolidWorks

*GstarCad

*Progecad


Desktop computer clipart - Yellow theme.svg Nedovršeni članak CAD koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.