California Fresh Fruit Association

Izvor: Wikipedija

California Fresh Fruit Association (kratica: CFFA) je dragovoljna neprofitna poljodjelska trgovačka udruga koja predstavlja kalifornijske proizvođače svježeg voća. Sjedište joj je u kalifornijskom gradu Fresnu.

Ključna je organizacija ove gospodarske grane u Kaliforniji. Predstavlja potrebe i probitke svojih članova u javnoj politici, zastupajući članove u zakonodavnim i regulacijskim pitanjima, na razini američke savezne države, cijelog SAD-a i na međunarodnoj razini. Zastupnici CFFA-a su svakodnevno nazočni u Sacramentu i glavnom gradu SAD Washingtonu. Prate sve zakonske i regulacijske aktivnosti u području pitanja radne snage na farmama, materijalima zaštite uroda, marketinškim zahtjevima, okolišnim resursima, trgovini, pakiranju, prijevozu i inim važnim pitanjima. Glavnih deset pitanja kojim se bavi jesu radno zakonodavstvo, useljenička reforma, vodoopskrba, trošak rada i najmanje dopuštene nadnice, invazivna gamad, prebacivanje troška zdravstvene skrbi neosiguranog stanovništva na poduzetnike, reguliranje sigurnosti hrane, radnički kompenzacijski troškovi energije.[1]

Ovo udruženje ima preko 300 članova, koji su većinom locirani u dolini San Joaquinu, na sjeveru do okruga Lakea, a na jugu do doline Coachelle. Članovi CFFA proizvode približno 85% svježeg grožđa i 95% ostalog svježeg voća (voća sa stabala) dostavljenog iz Kalifornije, kao što su marelice, jabuke, borovnice, trešnje, smokve, kivike, nektarine, breskve, kruške, kakije, šljive, mogranje i dr. Članovi su uzgajivači, krcatelji i trgovci grožđem, borovnicama i voća sa stabala, zatim pridruženi članovi koji su neizravno u svezi s ovim dobrima, poput onih koji se bave opremom za etiketiranje, dobavljači kontejnera i paketa i sl. Hrvatski iseljenici igraju važnu ulogu u ovom udruženju.[1]

Liga je jedna od najstariji poljodjelsko-trgovačkih udruženja u Kaliforniji. Korijeni sežu do 1921. i Kalifornijske zaštitne lige uzgajača i krcatelja (California Growers and Shippers Protective League) i 1936. i Kalifornijske udruge uzgajača i krcatelja grožđa (California Grape Growers and Shippers Association) koju je formiralo 49 proizvođača da bi zajedničkim istupom prema vlastima izborili poštene željezničke naknade.[1] Poslije rata, 1948. godine, ove su se dvije organizacije spojile u jednu, Kalifornijsku grožđanu i voćarsku ligu (California Grape & Tree Fruit League. CGTFL). Udruženje je mnogo postiglo od tada. 2014. godine promijenilo je ime u California Fresh Fruit Association (Kalifornijsko udruženje za svježe voće).

Vidi[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c California Grape & Tree Fruit League Annual Report 2010/11Arhivirana inačica izvorne stranice od 26. svibnja 2015. (Wayback Machine), str. 1., 2., 4,, 5.
  2. About us, Washington Tree Fruit Research Commission