Centar za svemirsku i inovativnu tehnologiju Sisak

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Centar za svemirsku i inovativnu tehnologiju Sisak je budući kampus i znanstveni program petorice hrvatskih znanstvenika koji planiraju pružanje stručnu pomoć u provođenju aktivnosti vezanih za svemirsku i inovativnu tehnologiju, razvijati nove inovativne proizvode za svemirsku industriju, podupirati inovativne projekte učenika i studenata Sisačko-moslavačke županije, ali i biti podrška europskoj svemirskoj industriji u suradnji s različitim institucijama i agencijama te razvijati akademske ideje u konkretne proizvode i nuditi ih globalnim tvrtkama.[1][2]

Prvi veliki projekt Centra će biti razvoj zaštite od svemirskog zračenja.

Osim mladih znanstvenika koji čekaju da se prihvate ozbiljnog posla, za projekt centra ključan je bio i idejni začetnik, Stevče Arsoski, profesor koji radi u Tehničkoj školi Sisak i pokretač je utrke solarnih automobila SOELA, Arsoski je rekao kako za svemirski centar u Sisku traje od 2016.[3]

Wikicitati „Ideja centra nije od jučer, to traje. Napravili smo program, kontaktirali stručnjake i lokalne tvrtke, pa ne bi ni županija ušla u nešto iza čega ne postoji plan. Ja sam autor te ideje i htio sam okupiti bivše učenike koji su sada doktorirali da rade na konkretnim proizvodima za svemir. Te kvalifikacije o uhljebima nemaju veze s vezom, mi moramo uložiti u naše mlade ljude, mlade stručnjake.”
(Stevče Arsoski)

Odluka[uredi | uredi kôd]

Odlučeno je, 16. svibnja 2019. na Županijskoj skupštini Sisačko-moslavačke županije koja je prihvatila prijedlog Odluke o osnivanju Centra za svemirsku i inovativnu tehnologiju. Ideju je predložio HDZ-ov župan Ivan Žinić, a Centar bi, kako se navodi, trebao služiti kao podrška svemirskoj industriji.[4][5]

Wikicitati „Ovom se odlukom osniva ustanova Centar za svemirsku i inovativnu tehnologiju kao infrastrukturna i stručna podrška svemirskoj i inovativnoj industriji”
(stoji u prijedlogu odluke o osnivanju ove ustanove.)


O projektu[uredi | uredi kôd]

Opisana je i planirana djelatnost ustanove.

Wikicitati „Djelatnost Ustanove je:

- stručna pomoć u provođenju aktivnosti usmjerenih na ispunjenje obveza koje nalažu zakoni i norme EU i RH u svezi sa svemirskom i inovativnom tehnologijom.

- razvoj novih inovativnih proizvoda za svemirsku industriju do razine patenta ili predindustrijsku proizvodnju.

- razvoj i stručna potpora inovativnim projektima učenika i studenata

- predstavljanje novih tehnoloških rezultata Ustanove na stručnim konferencijama,

- pružanje pravne pomoći u pripremi i provedbi EU projekata s područja razvoja svemirske i inovativne tehnologije,

- podrška europskoj svemirskoj industriji i suradnja s drugim pravnim osobama kao što su škole, sveučilišta, istraživački instituti i nacionalne agencije država članica ESA-e”
( stoji u dokumentu)

.[6]

Zasad rade u prostorima Metalurškog fakulteta u Sisku, a tamo će i ostati sve dok se ne otvori svemirski centar, čija je gradnja predviđena na prostoru bivše vojarne u Lađarskoj. Trebalo bi se trebalo dogoditi 2021. s investicijom od 20 milijuna kuna iz fondova Europske unije.[7]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Pavić, Filip. 20. svibnja 2019. Svemirski centar: U Sisku ćemo razviti štit od svemirskih zraka i ponuditi ga Elonu Musku. Novac.hr. Pristupljeno 6. lipnja 2019.
  2. Brnad, Tena. 17. svibnja 2019. IZ UDBINE U POSAVINU Sisak dobiva Centar za svemirsku i inovativnu tehnologiju. Likaclub.eu. Pristupljeno 6. lipnja 2019.
  3. Šukurica, Aida. 21. svibnja 2019. Let na Mars iz Siska: Znanstvenici razvijaju štit kojeg planiraju prodati Elonu Musku. vijesti.rtl.hr. Pristupljeno 6. lipnja 2019.
  4. Mahmutović, Denis. 17. svibnja 2019. Sisak dobiva centar za svemir :). Index.hr. Pristupljeno 6. lipnja 2019.
  5. Čizmić, Martina. 13. svibnja 2019. Sisak želi u svemir: Osnivaju Centar za svemirsku i inovativnu tehnologiju. Zimo.hr. Pristupljeno 6. lipnja 2019. Page white acrobat.png(PDF)
  6. I., I. U Sisku razvijaju prototip štita od svemirskog zračenja. Tportal.hr, HINA. Pristupljeno 6. lipnja 2019.
  7. SVEMIRSKI CENTAR U SISKU: 'Razvijamo štit od svemirskog zračenja, predstavit ćemo ga Elonu Musku'. Net.hr, HINA. Pristupljeno 6. lipnja 2019.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]