Hrvatska izvještajna novinska agencija

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s HINA)

Hrvatska izvještajna novinska agencija (Hina) hrvatska je novinska agencija sa sjedištem u Zagrebu.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Utemeljena je Zakonom o Hini[1] koji je usvojen u Hrvatskom saboru 26. srpnja 1990. Prvu vijest Hina je emitirala 17. kolovoza 1990.

Novim Zakonom o Hini iz listopada 2001.[2] ona je preustrojena u javnu ustanovu Republike Hrvatske.

Hina može u skladu sa Zakonom i Statutom osnivati u zemlji i inozemstvu podružnice – dopisništva.

Djelatnost[uredi | uredi kôd]

Djelatnost je Hine prikupljanje i razašiljanje što potpunijih činjeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbivanjima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života. Tu djelatnost Hina obavlja kao javnu službu samo u slučajevima elementarnih nepogoda, epidemija, izvanrednog ili ratnog stanja.

Svoje opće servisne vijesti i informacije Hina je dužna staviti na raspolaganje svim pretplatnicima u Republici Hrvatskoj pod jednakim uvjetima.

Upravljanje agencijom[uredi | uredi kôd]

Na čelu Hrvatske izvještajne novinske agencije je ravnatelj. Trenutni ravnatelj je Branka Gabrijela Vojvodić. Glavni urednik informativnog servisa je Serđo Obratov. [3]

  1. Zakon o Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji "HINA". Narodne novine br. 31/1990. 28. srpnja 1990. Pristupljeno 1. rujna 2008.
  2. Zakon o Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji. Narodne novine br. 96/2001. 7. studenoga 2001. Pristupljeno 1. rujna 2008.
  3. hina.hr. www.hina.hr. Pristupljeno 12. rujna 2023.

Izvori[uredi | uredi kôd]


Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Hrvatska izvještajna novinska agencija koji govori o medijima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.