Hrvatska izvještajna novinska agencija

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s HINA)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Hrvatska izvještajna novinska agencija (Hina) hrvatska je novinska agencija sa sjedištem u Zagrebu.

Povijest[uredi VE | uredi]

Utemeljena je Zakonom o Hini[1] koji je usvojen u Hrvatskom saboru 26. srpnja 1990. Prvu vijest Hina je emitirala 17. kolovoza 1990.

Novim Zakonom o Hini iz listopada 2001.[2] ona je preustrojena u javnu ustanovu Republike Hrvatske.

Hina može u skladu sa Zakonom i Statutom osnivati u zem­lji i inozemstvu podružnice – dopisništva.

Djelatnost[uredi VE | uredi]

Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života. Tu djelatnost Hina obav­lja kao javnu službu samo u slučajevima elementarnih nepogoda, epidemija, izvanrednog ili ratnog sta­nja.

Svoje opće servisne vijesti i informacije Hina je dužna staviti na raspolaga­nje svim pretplatnicima u Republici Hrvatskoj pod jednakim uvjetima.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Zakon o Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji "HINA". Narodne novine br. 31/1990 (28. srpnja 1990.) pristupljeno 1. rujna 2008.
  2. Zakon o Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji. Narodne novine br. 96/2001 (7. studenoga 2001.) pristupljeno 1. rujna 2008.


Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]


HR-WikinewS-CRO.jpg Nedovršeni članak Hrvatska izvještajna novinska agencija koji govori o medijima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.