Ceres (nakladnik)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Naklada Ceres je hrvatska izdavačka kuća sa sjedištem u Zagrebu, osnovana 1992. godine. Izdala je više stotina knjiga domaćih i stranih autora.[1]

Povijest[uredi VE | uredi]

Nakladu Ceres osnovao je 1992. godine Dragutin Dumančić, koji je kao jedan od glavnih ciljeva naklade postavio građenje mostova između hrvatske i francuske kulture. U narednim godinama Ceres je izdao niz djela istaknutih francuskih autora, kao što su Camus, Flaubert, Duras, Bruckner, Tournier, Le Clézio, Garde, Yourcenar, Saint-John Perse, Beckett i Finkielkraut. Zbog promicanja francuske kulture Dumančiću je dodijeljeno francusko odličje "Vitez reda za umjetnost i književnost". Ceres je izdavao i ugledne hrvatske autore, kao što su Stanko Andrić, Ratko Cvetnić, Milorad Stojević, Žarko Paić, te mnogi drugi.[2] Napokon, Ceres je izdao i niz djela neafirmiranih hrvatskih autora, djela nefrancuskih stranih pisaca, te antologije francuskih i talijanskih pjesnika.

Tijekom godina Ceres je izlagao knjige na hrvatskim i svjetskim sajmovima.[3][4]

Nagrade[uredi VE | uredi]

Ceres je 2004. dobio nagradu "Josip Juraj Strossmayer" za najuspješniji nakladnički pothvat u humanističkim znanostima za djelo Mladena Machieda "Zrakasti subjekt".[5]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Rezultati pretraživanja nakladnika: Ceres. Nacionalna i sveučilišna knjižnica pristupljeno 20. prosinca 2016.
  2. Helena Sablić Tomić (26. listopada 2007.). Dragutin Dumančić : Izjednačenje. Moderna vremena pristupljeno 20. prosinca 2016.
  3. Književnici iz Hrvatske na sajmu knjiga u Londonu. Glas Slavonije (16. travnja 2013.) pristupljeno 20. prosinca 2016.
  4. Sajam knjiga Interliber 2015. objavio program događanja na pozornici u paviljonu 6. Moderna vremena (2. studenog 2015.) pristupljeno 20. prosinca 2016.
  5. Uručena nagrada "Josip Juraj Strossmayer". Index (4. studenog 2004.) pristupljeno 20. prosinca 2016.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]