Charles François de Cisternay du Fay

Izvor: Wikipedija

Charles François de Cisternay du Fay (1698.1739.) je bio francuski znanstvenik i viši nadzornik Kraljevog vrta u Parizu.

1733. je godine iznio stajalište da elektricitet dolazi u dvije inačice koje poništavaju jedna drugu. To je obrazložio tumačeći da se radi o dvjema vrstama električnog fluida.[1] Otkrio je da trljanjem stakla o svilu dolazi do jedne vrste elektriciteta koji je Du Fay tumačio da se staklo nabilo staklenim elektricitetom, a kad se jantar trljao s krznom, rekao je da se jantar nabio smolnim elektricitetom.[2]

Izrazi kojima se koristio Du Fay poslije su zamijenjeni izrazima pozitivni i negativni koje su neovisno jedan o drugome smislili Wiliam Watson i Benjamin Franklin. Ovo DuFayevo otkriće i još neke opservacije elektriciteta objavio je u radu prosinca 1733. i tiskao u Philosophical Transactions of the Royal Society Vol. 38.[3] Du Fay je uočio i objasnio mnogo dotad neobjašnjenih pojava u svezi s elektricitetom koje se tiču električnog naboja i vodljivosti.[3] Od godine 1733. član je Kraljevske akademije znanosti.

Umro je od boginja 1739. godine.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Charles François de Cisternay DuFay: Two Kinds of Electrical Fluid: Vitreous and Resinous, 1733.
  2. Charles François de Cisternay DuFay: A Discourse concerning Electricity, in: Philosophical Transactions of the Royal Society, Vol. 38, 1734.
  3. a b Dufay, John Jenkins SparkMuseum
  4. The Story of Electrical and Magnetic Measurements: From 500 BC to the 1940s, Joseph F. Keithley, s. 20