Elektricitet

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Elektricitet (od grčkog ἤλεκτρον (ēlektron) što znači jantar, odnosno novo-latinskog ēlectricus, što znači „nalik jantaru“) je općeniti naziv za skup pojava uzrokovanih prisutnošću ili gibanjem električnog naboja.

Električni naboj je jedno od temeljnih očuvanih svojstava elementarnih čestica. Pojave vezane za naboj u mirovanju opisujemo granom fizike koju nazivamo elektrostatika. Naboj u mirovanju također nazivamo statičkim ili elektrostatičkim nabojem. Naboj u gibanju nazivamo električnom strujom, a povezane pojave opisujemo elektrodinamikom.

Postojanje elektriciteta zapaža se u prostoru posredstvom elektromagnetskog polja koje nastaje oko naboja. Ako naboj miruje postoji samo električno polje, takozvano elektrostatsko polje. Naboj u pokretu stvara i magnetsku komponentu elektromagnetskog polja. Elektricitet je otkriven zapažanjem postojanja elektrostatskog polja (privlačenje sitnih predmeta) u blizini naelektriziranog štapića od jantara.


Piezoelektricitet je elektricitet nastao deformacijom materijala. Kvarc je jedan od najpoznatijih piezoelektričnih kristala. Piezoelektrični kristali se koriste kao elementi za pretvorbu mehaničke energije u električnu i obratno, primjerice: kao davači signala u mjernoj tehnici pri mjerenju deformacija, u ručnim upaljačima za plin, instrumentima za mjerenje tlaka pri eksplozijama u zraku, vodi i drugo.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]