Cijevooke

Izvor: Wikipedija
Cijevooke
Desmodema polystictum
Desmodema polystictum
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Actinopterygii
Red: Lampriformes
Porodice
Veliferidae

Stylephoridae
Lampridae
Lophotidae
Radiicephalidae
Trachipteridae
Regalecidae

,

Cijevooke (Lampriformes) su red riba iz razreda zrakoperki (Actinopterygii). Žive daleko od obale na otvorenome moru, obično na velikim dubinama. Prilično su neobičnog oblika, kao ribe porodice Trachipteridae, na primjer Trachipterus trachypterus. Neke su oblika dugih traka, a druge poput okruglih diskova. Neke vrste imaju vrlo duge dorzalne (leđne) zrake.

Dužičasta riba ili Regalecus glesne. Vjerojatno najduža riba na svijetu

Neke od ovih riba prava su misterija, a jedna od njih je i Regalecus glesne Ascanius, 1772, riba vrlo rijetko viđena i snimljena, a može narasti i 17 metara dužine (vjerojatno je najduža na svijetu).[1]

Cijevooke se obično nalaze na dubinama između 100 i 1000 metara. Nemaju pravih bodlji u perajama. Žive u sva tri velika oceana uključujući i Mediteran. Zasada je poznato sedam živučih porodica a postoje i neke fosilne: porodica Turkmenidae i rodovi: Bathysoma; Bajaichthys; Nardovelifer; Palaeocentrotus.

Porodice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Oarfish – Najdulja riba na svijetu. Inačica izvorne stranice arhivirana 29. listopada 2013. Pristupljeno 24. listopada 2013. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Cijevooke
Wikivrste imaju podatke o taksonu Cijevookama