Cink-ugljik baterija

Izvor: Wikipedija

Cink-ugljikove baterije su primarne baterije.[1]

Razvijene su od mokrog Leclanchéovog članka.[2]

Ova vrsta primarnih baterija ima za pozitivnu elektrodu ugljeni štapić koji je po sastavu ugljika i mangan-dioksida, a negativna elektroda je posuda od cinka. Elektrolit je smjesa cink-klorida i amonij-klorida natopljenog u vodi.[2]

Tehnološki napredniji oblik cink-ugljikovih baterija su cink-klorid baterije, čiji je elektrolit cinkov klorid ili amonijev klorid. U usporedbi s alkalnim baterijama, manje su energijske gustoće i kraćeg roka trajanja od tih baterija iste voltaže.

Primjenjuje ih se u kućanstvima za uređaje koji ne troše mnogo energije, poput daljinskih upravljača i radio-uređaje sa satom.[1] Izrađuje se i suhe baterije koje su prikladno za trajni rad. Primjenjuje ih se za rasvjetu na kampiranju, poljoprivredi, ribolovu, graditeljstvu pa ih se ugrađuje u stalnim ili treperavim svjetiljkama, ili u alarmnim uređajima.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Cink-ugljik baterije AA, Sony
  2. a b NiMH akumulatoriArhivirana inačica izvorne stranice od 16. prosinca 2014. (Wayback Machine) Autori: Bojan Brezina, Željko Stanečić, FER, Zagreb, siječanj 2013.
  3. Specijalna suha baterija za svjetiljke. Inačica izvorne stranice arhivirana 16. prosinca 2014. Pristupljeno 16. prosinca 2014.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]