Cink-ugljik baterija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Cink-ugljikove baterije su primarne baterije.[1]

Razvijene su od mokrog Leclanchéovog članka. [2]

Ova vrsta primarnih baterija ima za pozitivnu elektrodu ugljeni štapić koji je po sastavu ugljika i mangan-dioksida, a negativna elektroda je posuda od cinka. Elektrolit je smjesa cink-klorida i amonij-klorida natopljenog u vodi. [3]

Tehnološki napredniji oblik cink-ugljikovih baterija su cink-klorid baterije, čiji je elektrolit cinkov klorid ili amonijev klorid. U usporedbi s alkalnim baterijama, manje su energijske gustoće i kraćeg roka trajanja od tih baterija iste voltaže.

Primjenjuje ih se u kućanstvima za uređaje koji ne troše mnogo energije, poput daljinskih upravljača i radio-uređaje sa satom.[4] Izrađuje se i suhe baterije koje su prikladno za trajni rad. Primjenjuje ih se za rasvjetu na kampiranju, poljoprivredi, ribolovu, graditeljstvu pa ih se ugrađuje u stalnim ili treperavim svjetiljkama, ili u alarmnim uređajima.[5]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Cink-ugljik baterije AA, Sony
  2. NiMH akumulatori Script error: No such module "webarchive". Autori: Bojan Brezina, Željko Stanečić, FER, Zagreb, siječanj 2013.
  3. NiMH akumulatori Script error: No such module "webarchive". Autori: Bojan Brezina, Željko Stanečić, FER, Zagreb, siječanj 2013.
  4. Cink-ugljik baterije AA, Sony
  5. Specijalna suha baterija za svjetiljke

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]