Citosol

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Stanične strukture
[[Slika:{{{1}}}_stanica.png|150px|Citosol]]
Plazmatska membrana
Jezgra
Jezgrica
Mitohondrij
Kloroplast
Endoplazmatski retikulum
Golgijev aparat
Lizosom
Peroksisom
Vakuole
Ribosomi
Citosol
Citoskelet
Stanična stijenka

Citosol ili citoplazma je koloidna tekućina unutar stanice. Obavijena je amfipatnom fosfolipidnom membranom (prokarioti + stanična stijenka) te se u njoj nalaze sve stanične organele. Biokemičari radije koriste naziv citosol koji označava tekuću fazu stanice preostalu nakon što se centrifugiranjem obore sve organele. Ona ispunjava unutrašnjost stanice.

Citoplazma se kao koloid odlikuje većom gustoćom od vode, a osobine su joj elastičnost i pokretljivost. Eukariotske stanice imaju visoko organiziranu citoplazmu kroz koju se pruža mreža tankih bjelančevinastih niti i cjevčica, točnije stanični kostur ili citoskel.

Citoplazma je osnovna supstanca koja ispunjava stanice. Citoplazma se sastoji od 80% vode i obično je prozirna. Citoplazma nije potpuno tekuća nego je više želatinozne forme, ali prelazi u tekući oblik ako se mehanički djeluje na nju (trešenjem ili miješanjem). Citoplazma se često naziva i citosol. U njoj se nalaze sve organele bitni za život stanice koje sve zajedno obavija lipidna membrana. Citoplazma se nalazi unutar stanice, jezgre i unutar organela.

Cijela citoplazma je pregrađena proteinskim potpornim strukturama koje imaju oblik izduženih štapića ili žica. Ovi strukturni elementi održavaju i mijenjaju oblik stanice te omogućuju uređen položaj organela u stanici.

Citoplazma je u kemijskom smislu otopina koja sadrži otopljene ili neotopljene tvari. Različite tvari mogu kroz citoplazmu strujati i nalaziti se na različitim mjestima u stanici. Jezgra stanice, na primjer, često putuje kroz stanicu mijenjajući pri tome svoj oblik i položaj. Citoplazma sadrži ove sastojke: proteine (uključujući enzime), vitamine, ione, nukleinske kiseline i nuekleoide, aminokiseline, šećere, ugljikohidrate, masne kiseline itd.

Na kraju možemo zaključiti da je osnovna funkcija citoplazme da omogućuje laku povezanost osnovnih citoplazmatskih sastavina, uključujući genetski materijal u jezgri. U citoplazmi se odvija većina, za život stanice važnih funkcija kao što su rast stanice, metabolizam, replikacija stanice itd.


P biology.svg Nedovršeni članak Citosol koji govori o biologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.