Agrumi

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Citrus)
Agrumi
Citrus bergamia
Citrus bergamia
Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Podrazred: Rosidae
Red: Sapindales
Porodica: Rutaceae
Potporodica: Aurantioideae
Tribus: Aurantieae
Podtribus: Citrinae
Rod: Citrus
L.
Vrste
vidi Popis vrsta roda Citrus

Agrumi (lat. Citrus; stariji hrvatski naziv za ovaj rod je grozničarka[1]) je rod unutar porodice Rutaceae, koji potječe iz tropske i suptropske jugoistočne Azije. Predstavnike ovog roda u običnom govornom jeziku nazivaju agrumi. Biljke iz roda citrusa najčešće su veliki grmovi ili mala stabla visine između 5 i 15 metara. Najčešće su zimzelene. Cvjetovi su jednostruki ili u obliku cvata. Svaki cvijet promjera je 2-4 cm, s 5 bijelih latica i brojnim prašnicima. Često su izražajnog mirisa. Plod je hesperidij, 4-30 cm dugačak i promjera 4-20 cm. Ovaj rod vrlo je važan zbog svojih mnogih vrsta koje se uzgajaju zbog svojih plodova koji se jedu svježi ili prerađuju u sokove, marmelade itd.

Plodovi roda Citrus imaju intenzivan miris zbog flavonoida i limonoida, koji su zapravo terpeni. Sadrže limunsku kiselinu i velike količine vitamina C.

Taksonomija unutar roda vrlo je složena te je točan broj prirodnih vrsta nepoznat a od od 392 znanstvena naziva, 33 je zasada priznato. Najpoznatije vrste unutar roda Citrus su slatka naranča, limun, mandarina, grejp (limunika), limeta, gorka naranča, četrun, čadek, kalamondin i mnoge druge.

Priznate vrste (40)[uredi | uredi kôd]

Izvori za vrste[2]
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Agrumi

Izvori[uredi | uredi kôd]