Agrumi

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Citrus)
Agrumi
Citrus bergamia
Citrus bergamia
Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Podrazred: Rosidae
Red: Sapindales
Porodica: Rutaceae
Potporodica: Aurantioideae
Tribus: Aurantieae
Podtribus: Citrinae
Rod: Citrus
L.
Vrste
vidi Popis vrsta roda Citrus
Baze podataka

Flora Croatica

Agrumi (lat. Citrus; stariji hrvatski naziv za ovaj rod je grozničarka[1]) jesu rod unutar porodice Rutaceae, koji potječe iz tropske i suptropske jugoistočne Azije. Predstavnike ovog roda u običnom govornom jeziku nazivaju agrumi. Biljke iz roda citrusa najčešće su veliki grmovi ili mala stabla visine između 5 i 15 metara. Najčešće su zimzelene. Cvjetovi su jednostruki ili u obliku cvata. Svaki cvijet promjera je 2 – 4 cm, s 5 bijelih latica i brojnim prašnicima. Često su izražajnog mirisa. Plod je hesperidij, 4 – 30 cm dugačak i promjera 4 – 20 cm. Ovaj rod vrlo je važan zbog svojih mnogih vrsta koje se uzgajaju zbog svojih plodova koji se jedu svježi ili prerađuju u sokove, marmelade itd.

Plodovi roda Citrus imaju intenzivan miris zbog flavonoida i limonoida, koji su zapravo terpeni. Sadrže limunsku kiselinu i velike količine vitamina C.

Taksonomija unutar roda vrlo je složena te je točan broj prirodnih vrsta nepoznat. Od 392 znanstvena naziva zasad su priznata 33. Najpoznatije vrste unutar roda Citrus jesu slatka naranča, limun, mandarina, grejp (limunika), limeta, gorka naranča, četrun, čadek, kalamondin.

Priznate vrste (40)[uredi | uredi kôd]

Izvori za vrste[2]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Citrus
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Citrus
Wikivrste imaju podatke o taksonu Citrus

Izvori[uredi | uredi kôd]