Claudius Czibulka

Izvor: Wikipedija
Claudius Czibulka
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 22. rujna 1862.
Mjesto rođenja Neu Titschein, Austrijsko Carstvo
Datum smrti 18. travnja 1931.
Mjesto smrti Merano, Italija
Puno ime Claudius Freiherr Czibulka
von Buchland
Titule barun
Opis vojnoga službovanja
Čin General pješaštva
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Invazije na Srbiju
Karpatske operacije
Ofenziva Gorlice-Tarnow
Brusilovljeva ofenziva
Vojska Austro-Ugarska
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 36. pješačka divizija
Korpus Czibulka
XVIII. korpus

Claudius Freiherr Czibulka von Buchland (Neu Titschein, 22. rujna 1862.Merano, 18. travnja 1931.) je bio austrougarski general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je 36. pješačkom divizijom, Korpusom Czibulka, te XVIII. korpusom na Balkanskom i Istočnom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Claudius Czibulka je rođen 22. rujna 1862. u Neu Titscheinu. U rujnu 1904. godine postao je načelnikom stožera VI. korpusa koju dužnost obnaša do veljače 1909. godine. U studenom 1910. unaprijeđen je u čin general bojnika, dok je čin podmaršala dostigao u studenom 1913. godine.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata Czibulka zapovijeda 36. pješačkom divizijom koja se nalazila u sastavu XIII. korpusa kojim je na Balkanskom bojištu zapovijedao Adolf Rhemen. Na navedenom bojištu u sastavu XIII. korpusa sudjeluje u prve tri neuspješne invazije na Srbiju. U siječnju 1915. s 36. pješačkom divizijom premješten je na Istočno bojište gdje sudjeluje u Karpatskim ofenzivama. Tijekom navedenih operacija imenovan je zapovjednikom korpusa koji po njemu dobiva naziv Korpus Czibulka. Zapovijedajući navedenim korpusom u sastavu 7. armije sudjeluje u ofenzivi Gorlice-Tarnow. U rujnu 1915. Korpus Czibulka je preimenovan u XVIII. korpus, te Czibulka postaje zapovjednikom tako ponovno ustrojenog XVIII. korpusa.

U lipnju 1916. XVIII. korpus kojim je zapovijedao Czibulka, a koji se nalazio u sastavu 1. armije pod zapovjedništvom Paula Puhalla, žestoko je napadnut tijekom Brusilovljeve ofenzive. Czibulka je prisiljen na povlačenje koje se zaustavilo tek tijekom rujna. Czibulkin XVIII. korpus u ljeto 1917. sudjeluje u zaustavljanju Kerenskijeve ofenzive nakon čega je u kolovozu promaknut u čin generala pješaštva. Sa XVIII. korpusom zapovijeda do ožujka 1918. kada ga je na mjestu zapovjednika zamijenio Ferdinand Kosak.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Czibulka do kraja rata nije dobio novo zapovjedništvo na bojištu, te je nakon završetka rata umirovljen. Preminuo je 18. travnja 1931. u 69. godini života u Meranu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Claudius Czibulka na stranici Oocities.org
(njem.) Claudius Czibulka na stranici Weltkriege.at