Commodore 1530

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Prvotni oblik
Prva inačica Commodore 1530 C2N Datasette
Druga inačica 1530 C2N Datassette
Datassette 1531
Jedan od klonova

Commodore 1530 (C2N) Datasette ime je kazetofona koji se koristio za Commodore 8-bitna računala: Commodore PET, Commodore VIC-20, Commodore 64, Commodore 128, Commodore 16, Commodore 116 i Commmodore Plus/4. Kazetofon se koristio kao jeftino sekundarno spremište podataka.

Opis i povijest[uredi VE | uredi]

Datasette je imao ugrađene elektroničke krugove: analogno-digitalni pretvarač i audio filter. Analogno-digitalni pretvarač je preobražavao digitalni signal s računala i pretvarao ga je u analogni signal koji je bio podešen za dinamiku kazetofona, a pretvaranje je također bilo u drugom smjeru. Datasette se spajao na Commodore računalo posebnim rubnim spojnikom (Commodore 1530) ili preko mini-DIN spojnika (Commodore 1531), koji je bio u vlasništvu tvrtke.

Datasette je bio prvi izbor za spremanje podataka, sve dok disk jedinice nisu bile dostupne u cijeni.

Brzina prijenosa i gustoća podataka[uredi VE | uredi]

U originalnoj izvedbi Datasette je bio medij koji je bio pouzdan, ali spor. Brzina prijenosa bila je 50 bajta u sekundu, dok sa posebnim programima za ubrzavanje (turbo tape, turbo traka) ovaj proces se mogao ubrzati deset puta. Na primjer, u originalnoj se izvedbi na jednu stranu trake (kazete) C60 (30 minuta) moglo spremiti oko 100 kB podataka, dok se s turbo snimanjem količina povećala na 1000 kB.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Ostali projekti[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Commodore 1530