Corry Brokken

Izvor: Wikipedija
Corry Brokken
Rođen/a3. prosinca 1932.
Umro/umrla30. svibnja 2016.
Zanimanjepjevačica
Nagrade
pobjeda na Euroviziji 1957.

Corry Brokken (Breda, 3. prosinca 1932.30. svibnja 2016.), bivša nizozemska pjevačica. Na Pjesmi Eurovizije 1957. je pobijedila s pjesmom "Net als toen". Pjesmu je komponirao Guus Jansen, a riječi je napisao Willy van Hemert. Također je predstavljala Nizozemsku na Pjesmi Eurovizije 1956. s pjesmom "Voorgoed voorbij" i Pjesmi Eurovizije 1958. s pjesmom "Heel de wereld". Također je vodila Pjesmu Eurovizije 1976.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Pjesma Eurovizije[uredi | uredi kôd]

Brokken je 1956. godine pobijedila na Nacionalnom natjecanju s pjesmom "Voorgoed voorbij ", što joj je dalo pravo da zastupa Nizozemsku u prvom izdanju Pjesme Eurovizije, zajedno s drugoplasiranom Jetty Paerl. Godine 1957. po drugi je put zaredom pobijedila na nacionalnom natjecanju i ponovno predstavljala Nizozemsku na Pjesmi Eurovizije 1957. Njezin rad "Net als toen", koji je napisao Willy van Hemert, a skladao Guus Janssen, dobio je najviše bodova od međunarodnog žirija i donio Nizozemskoj prvu pobjedu na natjecanju. Godine 1958. Brokken je još jednom pobijedila na nacionalnom natjecanju, ovaj put s pjesmom "Heel de wereld". U međunarodnom finalu, održanom u Hilversumu u Nizozemskoj, njezin je ulazak završio na posljednjem mjestu sa samo jednim bodom. U knjizi The Eurovision Song Contest - The Official History, John Kennedy O'Connor primjećuje da je Corry jedina pjevačica koja je ikad završila i prva i posljednja na natjecanju.

Nakon Pjesme Eurovizije[uredi | uredi kôd]

Brokken je bila jedna od najpopularnijih pjevačica u Nizozemskoj tijekom 1950-ih i 1960-ih, nastupajući u reviji Sleeswijk uz Snip en Snap i postižući hitove, a neke od njih je Charles Aznavour prepjevao u šansone.

Godine 1976. Brokken je bila voditeljica Pjesme Eurovizije, a na natjecanju 1997. je objavila rezultate nizozemskog žirija. U to vrijeme više nije bila aktivna kao pjevačica. Glazbenu karijeru završila je 1973. godine da bi studirala pravo, nakon čega je postala odvjetnica. Kasnije je postavljena za sutkinju u 's-Hertogenboschu. Devedesetih se vratila u industriju zabave, nastupajući na pozornici i snimajući novi album. Također je napisala kolumnu za tjednik za žene Margriet.

Umrla je 30. svibnja 2016. u dobi od 83 godine.[1]

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Singlovi

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Corry Brokken koji govori o glazbeniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.