Prijeđi na sadržaj

Cosby Show

Izvor: Wikipedija
Cosby Show
Formathumoristična serija
AutorBill Cosby
GlumciBill Cosby
Phylicia Rashad
Država podrijetla SAD
Broj epizoda201
Produkcija
Trajanje epizodecca 25 min
Prikazivanje
U HrvatskojNova TV
HRT (1990-ih)
Emitiranje20. rujna 1984.30. travnja 1992.
Vanjske poveznice
Članak o seriji na IMDb-u

"Cosby Show" je američka humoristična TV serija koja prikazuje humorističnu stranu obiteljskog života u familiji Huxtable. Prvi put se emitirala na američkoj postaji NBC. Show se fokusirao na obitelj Huxtable, dobrostojeću afričko-američku obitelj s prebivalištem u Brooklynu, New York. Prema američkom TV časopisu "Tv Guide", serija je bila "najveći TV hit u 1980-ima koji je uzdignuo žanr sitcoma i NBC-jevu gledanost". Serija se prvotno trebala prikazivati na ABC-ju, koji je odbio pilot. Ujedno je i jedna od dvije američke serije (zajedno s "All in the Family") koje su bile na prvim mjestima gledanosti 5 televizijskih sezona zaredom. Prvu sezonu serije gledalo je preko 20 milijuna američkih gledatelja, a posljednju, 8-u, gledalo je 13 milijuna. Iz "Cosby Showa" je proizašala i spin-off serija "A Different World" (Drukčiji svijet), u kojoj se pojavljivala Denise Huxtable (Lisa Bonet).

Sinapsa

[uredi | uredi kôd]

Obitelj Huxtable živi na adresi avenije 10 Stigwood, u mirnoj četvrti Brooklyn Hights, New York. Patrijarh obitelji, Heatcliff "Cliff" Huxtable, je ginekolog i u braku je s odvjetnicom Clair. Cliff i Clair su brižni roditelji petero djece. Najstarija Sondra sanja da postane odvjetnicom, vrckava i otkačena Denise želi uživati u životu sve do odlaska na fakultet, jedini sin Theo traži nevolje, osnovnoškolka Vanessa brine o šminki i odjeći, dok najveću pažnju roditelja ima najmlađa članica obitelji, Rudith koju od milja zovu "Rudy". Tijekom cijele serije, predstavljeni su i novi likovi, kao Denisein muž Martin i njegova kći Olivia, te Sondrin muž, također doktor, Elvin Tibideaux.

U samom pilotu serije, obitelj Huxtable je imala četvero djece. Nakon pilot epizode, predstavljena je i peta, ujedno najstarija kći, Sondra, na zahtjev kreatora serije, Billa Cosbya. Whitney Houston je bila razmatrana za Sondrinu ulogu. Sabrina LeBeauf je umalo izgubila ulogu zbog svojih godina. Naime, Sabrina je samo 10 godina mlađa (1958.) od svoje televizijske majke koju je tumačila Phylicia Rashad (1948.). Bill Cosby je također želio da serija bude edukativnog karaktera, te da se publika pronađe u likovima. Još jedna zanimljivost vezana uz seriju jest ta što pitanje rase nikad nije bilo spomenuto.

Glumačka postava

[uredi | uredi kôd]
Glumac/glumica Lik Sezona u seriji
Bill Cosby Heathcliff "Cliff" Huxtable 1-8
Phylicia Rashad Clair Olivia Hanks Huxtable 1-8
Sabrina LeBeauf Sondra Huxtable Tibideaux 2-8 (gost u 1)
Lisa Bonet Denise Huxtable Kendall 1-3; 6-7 (gost u 4-5)
Malcolm Jamal-Warner Theodore Aloysius "Theo" Huxtable 1-8
Tempestt Bledsoe Vanessa Huxtable 1-8
Keshia Knight Pulliam Rudith Lilian "Rudy" Huxtable 1-8
Geoffrey Owens Elvin Tibideaux 4-8 (gost u 3.)
Joseph C. Phillips Martin Kendall 6-7
Raven-Symone Olivia Kendall 6-8
Erika Alexander Pam Tucker 7-8

Nagrade i nominacije

[uredi | uredi kôd]

Osvojene nagrade

[uredi | uredi kôd]

Nagrade Emmy:

  • Najbolja humoristična serija (1985.)
  • Najbolji scenarij za humorističnu seriju (1984.)

Nagrade Zlatni Globus:

Nominacije

[uredi | uredi kôd]

Nagrade Emmy:

Nagrade Zlatni Globus: