Cosworth

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Cosworth
Osnovana 1958. godine
Osnivač(i) Mike Costin, Keith Duckworth
Sjedište Northampton, Engleska
Djelatnost(i) automobilska
Proizvodi automobili
Web stranica http://www.cosworth.com./

Cosworth (do 2004. poznat kao Ford Cosworth) je tvrtka za razvoj motora, koju su osnovali Mike Costin, Keith Duckworth, 1958. Oba osnivača bili su bivši zaposlenici Lotus Engineering Ltd.

Formula 1[uredi VE | uredi]

Početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća bolidi Formule 1 bili su prisilno usporeni smanjenjem obujma motora na samo 1.5 litru. Tomu je kraj došao 1966. kada je obujam udvostručen na 3 litre, dok je snaga s oko 220 KS porasla na 360 KS. Momčad Lotusa probila se u vrh Formule 1 u razdoblju 1.5-litarskih motora, no bilo je jasno da će se povećanjem zapremine, naći u ozbiljnim problemima. Na Coventry Climax, dotadašnjeg dobavljača, nisu mogli računati, oni su još 1962. odustali oz razvoja trkaćih motora. Colin Chapman se stoga obratio svojim bivšim zaposlenicima, Costinu i Duckworthu. Pošto su Lotus i Cosworth su već uspješno surađivali, između ostalog u Formuli 2 i Formuli 3, Chapman je vjerovao da bi ta suradnja mogla funkcionirati i na najvišem nivou motorsporta.

Krajem 60-ih pa čitave 70-e, te dio prve polovice 80-ih godina kada su skoro sve vodeče ekipe koristile njihove motore nanizali su toliki broj pobjeda da je taj rekord srušen tek dominacijom Ferrarija 2004. godine. Rekord u broju pobjeda za dobavljača motora držali su preko 30 godina (1972.-2004.)