Crnolica žličarka

Izvor: Wikipedija
Crnolica žličarka
Status zaštite

Status zaštite: Najmanja zabrinutost (lc)

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Pelecaniformes
Porodica: Threskiornithidae
Potporodica: Plateinae
Rod: Žličarke
Vrsta: P. regia
Dvojno ime
Platalea regia
(Gould, 1838.)

Crnolica žličarka[1] (kraljevska žličarka. lat. Platalea regia) je velika barska ptica iz porodice Treskiornithidae.

Živi u plićacima slatkovodnih i morskih i močvarnih područja u Australiji, Novom Zelandu, Papui Novoj Gvineji i na Salomonskim Otocima. Njena nazočnost također je zabilježena u Novoj Kaledoniji. Nije ugrožena vrsta, jer ima veliko područje rasprostiranja. Pripada u ptice skitalice.

Kraljevska žličarka je bijele boje, s crnim kljunom u obliku žlice. Kao barska ptica ima duge noge prilagođene za hodanje po močvari.

Hrani se ribom i drugih morskih organizmima, kao što su školjke, rakovi, žabe i kukci. Svoju žrtvu zgrabi brzim pokretom. U potrazi za hranom, filtrira vodu kljunom s jedne na drugu stranu.

Na početku sezone parenja, dugo bijelo perje niče iz leđa, a na glavi se pojavljuju obojene mrlje. Ženke polažu dva ili tri jaja. Pilići se izlegu nakon 21. dana. Kraljevske žličarke su vrlo osjetljive na poremećaje tijekom sezone parenja. U Australiji je uočeno, da su kolonije ostavljale svoja jaja, zbog malih poremećaja u inkubaciji.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Rječnik standardnih hrvatskih ptičjih naziva (PDF). HAZU. Zavod za orntologiju HAZU. 2018. Pristupljeno 20. listopada 2023.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Platalea regia
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Platalea regia
Wikivrste imaju podatke o taksonu Platalea regia