Croconaw

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Croconaw
Croconaw.png

Japansko ime アリゲイツ Arigeitsu
Redni broj 159
Generacija druga
Vrsta Vodeni
Stupanj 1. stupanj
Razvio se iz Totodilea
Razvija se u Feraligatra
Razvoj stjecanjem iskustva
Visina 1,1 m
Težina 25,5 kg
Sposobnost Bujica (Torrent)

Croconaw (アリゲイツ Arigeitsu u prvotnim inačicama na japanskom jeziku) je jedan od 809 fiktivnih vrsta Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon videoigara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri - vrijedne nekoliko milijardi dolara. Svrha je Croconawa u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera.

Etimologija imena[uredi | uredi kôd]

Kao što prvi dio Totodileova imena dolazi od riječi engleske riječi "crocodile" = krokodil, tako i prvi dio Croconawova imena dolazi od iste riječi. Drugi dio Croconawova imena vjerojatno dolazi od engleske riječi "gnaw" = glodati, gristi; jer i Croconaw, poput Totodilea, radoznalo grize sve što se miče.

Pokédex podaci[uredi | uredi kôd]

  • Pokémon Gold: Ako izgubi koji od svojih očnjaka, u kratkom vremenskom periodu zamijenit će ga novi. Njegovu čeljust neprestano krasi 48 očnjaka.
  • Pokémon Silver: Širom razjapi svoju čeljust kada napada. Ako izgubi koji očnjak nakon ugriza, novi će izrasti na mjestu otpadnutog u jako kratko vrijeme.
  • Pokémon Crystal: Vršci njegovih očnjaka zavinuti su prema natrag. Kada jednom zatvori svoju čeljust, plijen ima malo nade za bijeg.
  • Pokémon Ruby/Sapphire: Kada Croconaw jednom uhvati plijen svojom čeljusti, pod nikakvim ga uvjetom neće ispustiti. Kako su vršci njegovih očnjaka zavinuti unuatrag poput udice, nemoguće ih je ukloniti kada se jednom utisnu u neki predmet.
  • Pokémon Emerald: Kada Croconaw jednom uhvati plijen svojom čeljusti, pod nikakvim ga uvjetom neće ispustiti. Kako su vršci njegovih očnjaka zavinuti unuatrag poput udice, nemoguće ih je ukloniti kada se jednom utisnu u neki predmet.
  • Pokémon FireRed: Širom razjapi svoju čeljust kada napada. Ako izgubi koji očnjak nakon ugriza, novi će izrasti na mjestu otpadnutog u jako kratko vrijeme.
  • Pokémon LeafGreen: Ako izgubi koji od svojih očnjaka, u kratkom vremenskom periodu zamijenit će ga novi. Njegovu čeljust neprestano krasi 48 očnjaka.
  • Pokémon Diamond/Pearl: Kada jednom zagrize, neće popustiti dok ne izgubi svoje očnjake. Novi će izrasti na mjestu izgubljenih u jako kratko vrijeme.

U videoigrama[uredi | uredi kôd]

Croconaw nije dostupan unutar videoigara u divljini. Jedini način dobivanja Croconawa jest razvijanje Totodilea, početnog Pokémona unutar nekih igara, od 18. razine nadalje.

Croconaw je ključan u dobivanju Feraligatra, u kojeg se razvija na 30. razini.

Tehnike[uredi | uredi kôd]

Prirodne tehnike
Tehnika Vrsta tehnike Razina
Grebanje (Scratch) Normalni
Opaki pogled (Leer) Normalni
Vodeni pištolj (Water Gun) Vodeni
Bjesnilo (Rage) Normalni
Ugriz (Bite) Mračni
Strašno lice (Scary Face) Normalni
Ledeni očnjak (Ice Fang) Ledeni 21
Mlatilo (Flail) Normalni 24
Drobljenje (Crunch) Mračni 30
Razrezivanje (Slash) Normalni 33
Vrištanje (Screech) Normalni 39
Mlaćenje (Thrash) Normalni 42
Vodeni rep (Aqua Tail) Vodeni 48
Super moć (Superpower) Borbeni 51
Vodena crpka (Hydro Pump) Vodeni 57

Statistike[uredi | uredi kôd]

HP: 65
 
Attack: 80
 
Defense: 80
 
SpAtk: 59
 
SpDef: 63
 
Speed: 58
 

Statistika Special korištena je samo tijekom prve generacije; kasnije je podijeljenja na Special Attack i Special Defense statistike.

U animiranoj seriji[uredi | uredi kôd]

Na početku filma Pokémon 4Ever, Ash se borio protiv Pokémon trenera koji je posjedovao Croconawa.

Marina, Pokémon trenerica poznatija kao lik Pokémon manga stripova koja se pojavila i u animiranoj seriji posjedovala je Croconawa imena Wani-Wani kojeg je učestalo koristila u svojim borbama. U epizodi A Stand-Up Sit-Down!, otkriveno je kako je isti taj Croconaw postao Feraligatr.

U epizodi Mother Of All Battles, šumski je rendžer planine Silver posjedovao Croconawa.

Croconawa je koristio jedan od dvaju blizanaca u epizodi The Champ Twins u borbi protiv Asha i Dawn. Drugi je blizanac koristio Quilavu.

Još se jedan Croconaw pojavio u epizodi Camping It Up!.