Koordinate: Koordinate: Širina se ne može prepoznati kao broj:45,0809654

Crveni Otok (Sveti Andrija)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Crveni otok
Podatci
Smještaj Jadransko more
Otočna skupina otočići pred Rovinjem
Koordinate Lua error in Modul:Coordinates at line 521: attempt to index local 'result' (a nil value).
Država Hrvatska
Površina 0,233 km2
Obalna crta 3,329 km
Broj stanovnika 1[1]

Pula - panoramio (15).jpg

• Sveti Andrija
Otočići ispred Rovinja

Crveni otok je naseljeni otočić u hrvatskom dijelu Jadranskog mora. Nalazi se ispred Rovinja. Površine je 233.000 m2.[2] Nastao je tako što su umjetnom prevlakom od nasipa spojeni otoci Sveti Andrija i otok Maškin.[3] Nalazi se ispred zapadne obale Istre, oko 1 km južno od rta Kurent kod Rovinja. Od Rovinja je udaljen 10 do 15 minuta vožnje brodom.

Smatra se da je Crveni otok[2] - otočić Sveti Andrija već u pretpovijesno doba bio naseljen. U VI. stoljeću benediktinci podižu na njemu prvu crkvu i utemeljuju samostan te ostaju na njemu sve do XIII. stoljeća kada napuštaju Crveni otok. Iz tog razdoblja ostali su sačuvani ostaci predromaničke crkve iz 19. stoljeća čije zidove su nekada krasile freske.

Crveni Otok

Zbog svoje izoliranosti i nenaseljenosti te zbog položaja i prirodnih ljepota Crveni otok pruža posjetiteljima poseban osjećaj tijekom boravka na njemu. Kroz cijeli Crveni otok prolaze uređene stazice i puteljci obrasli borovima koji svojim mirisom obavijaju cijeli otok.

Morska pijavica srušila je više od 90 posto stabala na Crvenom otoku, Šturagu i Zlatnom rtu.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Državni zavod za statistiku RH. 2005. Geografski i meteorološki podaci (PDF). Statistički ljetopis 2005. Državni zavod za statistiku RH. str. 43. Pristupljeno 2. listopada 2006.
  2. a b www.crveniotok.com
  3. Rovinj - Crveni otok, otok sv. Andrije Tekst: Slobodan Hercigonja
  4. Morske pijavice opustošile Crveni otok Tekst: Franjo Žeravica


Solta satelite.jpg Nedovršeni članak Crveni Otok (Sveti Andrija) koji govori o otoku ili otočju treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.