Nacrt:Cupola

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Cupola)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Cupola ( talijanski za kupolu ) je promatrački toranj u obliku kupole na Međunarodnoj svemirskoj postaji . Nalazi se na najzemljanijoj strani modula Tranquility .

ISS-27 Dmitri Kondratyev and Paolo Nespoli photograph the Earth through the Cupola.jpg
Exterior of Cupola - Exp28.jpg

Izgradnja[uredi | uredi kôd]

Kupola je 1.50 m visoka, ima najveći promjer 2,95 m i ima masu od 1.805kg pri lansiranju. Najveća masa u orbiti je 1.880 kg. Cupola ima šest bočnih prozora i jedan veći prozor od 80 cm na "krovu" te tako nudi pogled u sve strane u jednom smjeru promatranja. Prozori se mogu zatvoriti posebnim kapcima radi zaštite od mikrometeorita i svemirskog otpada.

Kupola je primarno za promatranje, primajući dva člana posade istovremeno. Glavni zadaci modula uključuju upravljanje robotskom rukom stanice, komunikaciju s astronautima tijekom izlaska te promatranje Zemlje i svemira. U tu svrhu u Cupolu se mogu instalirati različite komandno-kontrolne radne stanice. Ništa manje važna zadaća Cupole trebala bi biti njezina upotreba kao mjesta za opuštanje astronauta.

Cupola pripada američkom dijelu postaje i prvotno ju je trebao graditi Boeing . Nakon prekoračenja troškova, razvoj modula zaustavljen je 1993. i pet godina kasnije predan Europskoj svemirskoj agenciji (ESA). Zauzvrat, ESA je dobila transportna sredstva na Space Shuttleu za europske komponente i testove kao i dodatne eksperimente na Columbusu .

Dva mjeseca nakon ugovora s NASA-om, ESA je 8. veljače 1999. dodijelio je ugovor vrijedan 20 milijuna eura tvrtki Alenia Spazio ( Italija ) za izgradnju modula. Kućište kupole izgradio je Vereinigte Schmiedewerke na mjestu nekadašnje Henrichshütte u Hattingenu . Prethodno proizvedena verzija kupole sada se nalazi u tornju SatkomRuhr u Hattingenu. Još šest europskih kompanija radilo je na komponentama Cupola pod vodstvom Alenia : CASA ( Španjolska ), APCO ( Švicarska ), SAAB Ericsson i Lindholmen Development ( Švedska ), EADS Space Transportation ( Njemačka ) i Verhaert ( Belgija ). Cupola je 7.srpnja 2005 službeno predan NASA-i u svemirskom centru Kennedy i tamo pohranjen.

Transport i montaža[uredi | uredi kôd]

Dana 31.kolovoza 2009 Cupola je pripremljena za prijevoz na Tranquilityu u Space Station Processing Facility 20. kolovoza 2009. Vlasništvo nad ovim modulom prebačeno je s ESA-e na NASA-u na svečanosti 10. studenog. Lansiran je iz Space Shuttlea Endeavour u veljači 2010. u sklopu misije STS-130 na ISS. Modul Tranquility montiran je na modul Unity zajedno s kupolom, a zatim je kupola premještena s prednjeg docking porta u Tranquilityjev nadir docking port. Stariji planovi predviđali su izravno spajanje Kupole s Unityjem.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]