Džiju-džicu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
džiju-džicu
japanski naziv: jujutsu
Kanji 柔術
Hiragana じゅうじゅつ
Jujutsu.jpg

Džiju-džicu ili džiju-džica[1] (jujutsu; 柔術, džudžucu – izgovor: [▶], doslovno znači "mekana vještina" ili "popustljiva vještina"), kolektivno je ime za japanske stilove borilačkih vještina koje uključuju goloruke tehnike borbe i tehnike oružjem. Džiju-džicu se razvio među samurajima u feudalnom Japanu kao način golorukog savladavanja naoružanog i oklopljenog protivnika. S obzirom na neefikasnosti udaranja oklopljenoga protivnika, najučinkovitije metode za neutraliziranje neprijatelja bile su u obliku hvatanja, polugama na zglobovima i bacanjima. Ove tehnike su se razvile oko principa upotrebljavanja energije napadača protiv njega samoga, umjesto izravnoga suprotstavljanja.

Odlike vještine[uredi VE | uredi]

Postoje mnoge inačice ove vještine, što dovodi do različitih pristupa. Škole za džiju-džicu (Ryū, 流) uglavnom rabe sve oblike tehnika hvatanja (tj. bacanja, uvrtanja, poluge na zglobovima, zadržavanja, privođenja, preusmjeravanja, gušenja i udarce rukama i nogama). Osim goloruke borbe, mnoge škole su podučavale i uporabu oružja. Iz izvornih škola džiju-džicua i stilova (ryu-ha, 流派), proizašle su moderne borilačke vještine džudo, aikido, sambo, brazilskoga džiju-džicua, itd.

Današnji džiju-džicu[uredi VE | uredi]

Danas se džiju-džicu može vježbati kao izvorna japanska vještina (kobudo, 古武道) na isti način kao i prije više stoljeća, kao moderna vještina samoobrane ili kao vještina uz izmijenjene obrasce za športsku primjenu. Izvedeni športski oblici uključuju i džudo – borilačku vještinu kao olimpijski šport, koju je razvio Kano Jigoro iz nekoliko tradicionalnih stilova džiju-džicua u kasnom 19. stoljeću. Postoji i brazilski džiju-džicu koji je opet izveden iz starije inačice Kodokan Džudoa.

Brazilski džiju-džicu (BDŽDŽ; BJJ) je razvijen nakon što je Mitsuyo Maeda doveo džudo u Brazil 1914. god. U to vrijeme džudo je još uvijek često bio pod nazivom "jujutsu", i time se objašnjava zašto se ta džudaška izvedenica zove brazilski džiju-džicu umjesto brazilski džudo. "Jiu-jitsu" je stariji oblik transkripcije iz razdoblja kada je vještina došla na Zapad. Po današnjem standardu za transkripciju i pravopis japanskog pisma na latinicu (Hepburnova romanizacija), naziv vještine može se pisati i kao "jujutsu; 柔術".

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Stjepan Babić, Božidar Finka, Milan Moguš, Hrvatski pravopis, Pretisak, »Školska knjiga«, Zagreb, mjeseca kolovoza 1990., ISBN 86-03-00121-9, str. 67., § 295., (NSK)

Unutarnje poveznice[uredi VE | uredi]