Disk-džokej

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s DJ)
DJ Spooky na Sundance Film Festivalu, 2003.

Disk-džokej ili od engleskoga disc jockey također i DJ ili deejay osoba je koja je zadužena za puštanje glazbe u klubovima, na modnim revijama, radiju i slično. U početku se glazba puštala s ploče (vinila) dok se danas uz ploče sve više koriste digitalni formati.

Za disk-džokeja koji radi na radiju često se koristi pojam radio-džokej, dok je za televizijske čest izraz video jockey (VJ). Kao zabavljači publike DJ-i se prvi put pojavljuju u Drugom svjetskom ratu, kada su bili zaduženi za zabavu vojnih postrojbi. Početkom 1950-ih godina pojavile su se prve singlice, odnosno 45 RPM (rounds per minute, mjera za brzinu gramofonskih ploča) 7-inčne gramofonske ploče, koje su potakle razvoj i popularnosti gramofonske, a time i glazbene industrije. U posljednjih nekolikoddesetljeća DJ-i su postali pojam koji se veže uz digitalnu glazbu, s obzirom na to da su upravo oni najzaslužniji za njenu svjetsku popularizaciju.

Pioniri digitalne glazbe još uvijek najviše cijene gramofonske ploče, koje su analogni nosači zvuka. Stari 12-inčni maksi singlovi još su uvijek prvi, a većini kvalitetnih DJ-a i jedini izbor nosača zvuka s kojih sviraju glazbu. S druge strane, digitalna glazba otvara i jednu novu dimenziju posla DJ-a.

DJ-set[uredi | uredi kôd]

DJ-set je pripremljen materijal koji će DJ svirati.

Wikipovezice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi DJ

Filmografija[uredi | uredi kôd]

  • Speaking in Code — Američki dokumentarni film o techno umjetnika Modeselektor, Wighnomy Brothers, Philip Sherburne, Monolake i David Day
  • Berlin Calling — Njemački igrani film o DJ i skladatelj Ickarus (Paul Kalkbrennera) se bori za zlouporabu droga
  • Kvadrat — Francusko-ruski dokumentarni dugometražni film istražuje realnost techno DJinga na primjeru ruskog DJa Andreya Pushkareva
Nedovršeni članak Disk-džokej koji govori o glazbi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.