Dalmatinski skup

Izvor: Wikipedija

Dalmatinski skup je bilo društvo koje je okupljalo hrvatske intelektualce iz Trsta i okolice ("društva koje drži »na okupu našu inteligenciju ovoga grada«").

Bilo je najaktivnije hrvatsko društvo u Trstu. Osnovano je 1900. godine. Osnovao ga je dr. Drago Lukež, a u osnivanju sudjelovala je Slavjanska čitaonica.

Namjesništvo je listopada 1900. potvrdilo pravila društva. U Edinosti je objavljeno da se pozivaju "svi oni Dalmatinci i braća Istrani, koji žive u Trstu, koji namjeravaju pristupiti novom jak važnom društvu, na prijateljski sastanak i dogovor" radi održavanja glavne skupščine, koja će se održati u subotu 20. listopada 1900. navečer u »Delavskem podpornem društvu«, (Via Molin 1).[1]

Prvi predsjednik Dalmatinskog skupa bio je hrvatski političar iz Narodne hrvatske stranke Antun Vuković Vučidolski, koji je od lipnja 1908. počasni predsjednik.[2][3] Tajnikom Dalmatinskog skupa bio je pravnik Uliks Stanger, jedan od stupova hrvatskoga liberalnog pokreta u Istri i jedan od čelnika Hrvatsko-slovenske narodne stranke.[4]

Vjerojatno je djelovalo do kraja Prvog svjetskog rata. Društvo je imalo sjedište, barem nekoliko godina, u Via della sanita 16, I. kat, a 1907. u novinama se spominje njegova plesna škola za djecu, tamburaški zbor, pjevački zbor, dramska grupa.

Ostala hrvatska društva u Trstu bila su Hrvatsko društvo Strossmayer (tal. Circolo croato Strossmayer), društvo "Jadran", Narodna radnička organizacija.

Dalmatinski skup djelovao je i u Puli. Zabilježeno je da je 28. rujna 1908. godine na dan sv. Jeronima, zaštitnika Dalmacije, Dalmatinski skup dao odslužiti svečanu sv. misu u stolnoj crkvi u Puli, a na nju su pozvani "u prvom redu braća iz Dalmacije te ostali Hrvati grada Pule".[5]

Među poznatim članovima društva bili su prof. Mandić, dr Martinis, dr Tresić Pavičić i dr.[6]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Dalmatinski skup, Edinost, Trst, 18. listopada 1900., str. (slovenski)
  2. P.o. gospodi članovima "Dalmatinskoga Skupa", Edinost, Trst, 21. siječnja 1902., str. 4. (slovenski)
  3. Društvene vesti. Dalmatinski Skup v Trstu, Edinost, Trst, 4. lipnja 1908., str. 2.-3. (slovenski)
  4. D. Dukovski: Uliks Stanger, Istarska enciklopedija, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, pristupljeno 19. listopada 2014.
  5. asuran: Istarsko povijesno društvo, 28. rujna, pristupljeno 19. listopada 2014.
  6. Dalmatinski skup, Edinost, Trst, 9. siječnja 1904., str. 3 (slovenski)
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Matice hrvatske (http://www.matica.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Matica hrvatska.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.