Dalmatinsko svemirsko ljeto

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Gregory Olsen odgovara na pitanja koja mu postavljaju djeca u Splitu, u subotu, 25.8.2007., na drugom od ukupno 3 predavanja za djecu
Tokarev i Olsen pričaju o zajedničkom boravku u svemiru
Logo projekta


Dalmatinsko Svemirsko Ljeto je zajedinčki naziv za niz događaja i manifestacija vezanih uz astronomiju i svemirske znanosti koji se odvio u kolovozu 2007. u Splitu i u okolici. Oni su objedinjeni nazivom "Dalmatinsko svemirsko ljeto 2007".

Projekt vodi mlada generacija hrvatskih svemirskih znanstvenika, okupljena oko Zavoda za fiziku na Sveučilištu u Splitu i Društva znanost.org.

Koordinator projekta je dr. Bojan Pečnik [1], hrvatski astrofizičar sa instituta AIU Jena, Jena, Njemačka, a u projektu sudjeluju i mnogi drugi hrvatski astrofizičari i ostali znanstvenici (Dejan Vinković, Ana Bedalov, Željko Ivezić, Mario Jurić, Petar Mimica...)

Ovaj niz događanja dio je opsežnije inicijative naziva "Astrofizička inicijativa u Dalmaciji" (ApID). ApID je opsežan program pokretanja astrofizičkog centra izvrsnosti u Dalmaciji.

Serijom aktivnosti vezanih na razne svemirske teme želi se javnosti predstaviti ApID projekt, koji objedinjuje nastavu svemirskih znanosti pri Zavodu za fiziku, vrhunske znanstveno-istraživačke projekte, te opsežne programe promocije znanosti u javnosti i školama.

Projekt uključuje sljedeća događanja:

U sklopu foruma "Ljudski boravak u svemiru", u Splitu gostuju 3 astronauta:


Logo svemir izbliza.jpg
Svemir izbliza
Logo skola astrobiologije.jpg
Ljetna skola astrobiologije
Logo modeliranje zvjezdanih sustava.jpg
Modeliranje
zvjezdanih sustava
Logo foruma hrvatskih astronoma.jpg
Forum
hrvatskih astronoma
Logo ljudski boravak u svemiru.jpg
Forum "Ljudski
boravak u svemiru"

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Dalmatinsko svemirsko ljeto.