Daman kamenjar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Daman kamenjar
Daman kamenjar
Daman kamenjar
Status zaštite
Status iucn3.1 LC hr.svg

Status zaštite: Smanjeni rizik (lc)

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Razred: Mammalia
Red: Hyracoidea
Porodica: Procaviidae
Rod: Procavia
Storr, 1780
Vrsta: P. capensis
Dvojno ime
Procavia capensis
(Pallas, 1766)

Daman (Procavia capensis) je sisavac iz reda pećinara (Hyracoidea) i jedina je vrsta roda Procavia. Nalik je glodavcima, a najbliži srodnici su mu slonovi i sirene. Dug je od 30 do 53 cm, rasprostranjen po stjenovitim terenima Afrike i jugozapadne Azije.

Hyrax ima kratke uši, kratke noge i kratak rep i šiljastu glavu. Čaporci su mu dugi i zakrivljeni nalik kopitima. Ima četiri prsta na prednjim i 3 na stražnjim nogama. Gornji zubi su mu triangularni, srašteni. Hyrax kamenjar živi u kolonijama od oko 50 životinja, travojed je, a vode pije malo.

Hyrax se odlično prilagodio stjenovitom terenu. Neprijatelj mu je leopard, zmije, ptice, i maleni predatori (grabežljivci), kao što su mungosi. Glavna obrana mu je bijeg u stjenovitim pukotinama. Oštrim krikovima upozorava ostale pripadnike vrste da je neprijatelj u blizini, slično kao što to rade prerijski psi u Americi.

Naziv[uredi VE | uredi]

/ovo ime hebrejski prevodi s shâphân , te arapski ghenam, a čini i s hyrax ili kunić), lat. squa'lus glacialis, njem. Klippschliefer, hrv. ne poznaje adekvatan naziv. -Riječ nam je došla iz Biblije.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]