Danica (kalendar)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Danica je hrvatski katolički kalendar, kojeg Hrvatsko književno društvo sv. Jeronima izdaje od 1869. godine. To je najpopularniji hrvatski pučki godišnjak.

Prvi dio "Danice" donosi rimokatolički i grkokatolički grgurovski kalendar za aktualnu godinu, s time da su unutar prvoga u zagradama zabilježeni i oni blagdani koji su obnovom kalendara ukinuti, ali u narodu još uvijek žive.[1] Napisani su i stari narodni nazivi mjeseca npr. malobožićnjak, pavlovščak i prezimec za siječanj. Za svaki mjesec u godini, na lijevoj strani je kalendar za taj mjesec, a na desnoj strani svake godine je ilustracija i tekst na određenu temu te prostor za bilješke i podaci o mjesečevih mijenama.

Danica sadrži astronomske podatke za aktualnu godinu poput izlazaka i zalazaka Sunca i Mjeseca, pomrčine Sunca i Mjeseca, položaje planeta i dr. Mogu se naći i predviđanja vremena prema tzv. "Stoljetnom kalendaru".

Svake godine predstavljaju se aktualni podaci o Katoličkoj Crkvi u svijetu i Hrvatskoj te popis svih katoličkih novina i časopisa u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Ostale rubrike su: "Razmatranja", "Hrvaska povjestnica", "Znanstveno-popularni članci", "Svjedočanstvo života", "Pjesme", "Mala Danica", "Zanimljivosti", "Uzorne majke" i "Koristno".

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://verbum.hr/vjerski-predmeti/danica-2018-hrvatski-katolicki-kalendar-4671/Inačica izvorne stranice arhivirana 4. studenoga 2017. Verbum-Danica 2018. - hrvatski katolički kalendar Preuzeto 1. studenoga 2017.