Danilo Gregorić

Izvor: Wikipedija

Danilo Gregorić (1900.1957.), srpski novinar i političar, diplomat Kraljevine Jugoslavije u Njemačkoj. Bio je urednik srpskog lista "Vreme" koji je izlazio u Beogradu. Bliski suradnik njemačkog diplomata Viktora von Heerena, izaslanika Trećeg Reicha u Jugoslaviji.

Danilov otac dr. Cvetko Gregorić bio je tajnik Industrijske korporacije u Beogradu, slovenskog podrijetla.[1] Danilo Gregorić bio je u Zboru. Nakon vrlo loših izbornih rezultata 1935. godine istaknuti članovi Zbora bili su nezadovoljni, kritizirali su Ljotića i odbijali slijepo podupirati njegove poteze, koji su im izgledali nerealni i ubitačni po daljnji razvitak pokreta. Ljotić je promijenio glavnog tajnika Velibora Jonića, a pred Vrhovni sud pokreta izvedeni su Jonić, Đorđe Perić i Danilo Gregorić.[2] Uskoros se pridružio Jugoslavenskoj radikalnoj zajednici Milana Stojadinovića koji je poznavao njegova oca.[1] Kad je predsjednik Vlade Dragiša Cvetković formirao vladu, uzeo je Gregorića za svojega izravnoga izaslanika u Njemačkoj, jer je Gregorić izvrsno znao njemački jezik. Gregorić je posredovao između Cvetkovića i von Ribbentropa i imao je ulogu u pristupnim pregovorima za ulazak Kraljevine Jugoslavije u Trojni pakt. Često se sukobljavao s ministrom vanjskih poslova Cincar-Markovićem. Gregorićeva je želja bila postati ministar promidžbe, ali nije uspio. Kad je Cvetković promijenio gledište prema Njemačkoj, Gregorić je postavljen za zamjenika komesara lista Vreme, te i za komesara a kasnije i za direktora lista.[1]

Kada je 27. ožujka 1941. godine izvršen državni udar, Gregorić nije bio u Beogradu. Supruga mu je uhićena, a njemu je poručeno kako neće biti puštena ako se on ne javi u upravu grada. Danilo Gregorić osuđen je na 18 godina robije zbog ratnih zločina u Jugoslaviji. Uz njega osuđeni su i Radenko Stanković, Ivo Perović i svi koji su bili za potpisivanje Trojnog pakta.

Djela[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c Cvetković, Srđan (14. travnja 2007.). "Elita iza brave". Novosti. (srp.)
  2. Stefanović, Mladen (1984.). Zbor Dimitrija Ljotića (PDF). Beograd: Narodna knjiga, str. 54. - 55. (srpski).

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Odić, Slavko; Komarica, Slavko (1977). Noć i magla: Gestapo u Jugoslaviji. Zagreb: Centar za informacije i publicitet.
  • Sofija Božić. 1. travnja 2014. Istorija i geografija: susreti i prožimanja: History and geography: meetings and permeations (srpski). Институт за новију историју Србије,Географски институт "Јован Цвијић" САНУ, Институт за славистку Ран. str. 70–. ISBN 978-86-7005-125-6
  • Cvetković, Srđan. 14. travnja 2007. Elita iza brave. Novosti
  • Karaulac, Miroslav. 12. svibnja 2005. Andrić u Berlinu. Vreme (srpski). Vreme. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. travnja 2017. Pristupljeno 4. travnja 2017.
  • Blic. 19. prosinca 2006. Proces za rehabilitaciju kraljevskog namesnika (srpski). Blic