Joachim von Ribbentrop

Izvor: Wikipedija
Ulrich Friedrich Wilhelm Joachim von Ribbentrop
Joachim von Ribbentrop

Ministar vanjskih poslova Reicha
trajanje službe
4. veljače 1938. – 1. svibnja 1945.
Prethodnik Konstantin von Neurath
Nasljednik Arthur Seyss-Inquart
Rođenje 30. travnja 1893., Wesel, Njemačka
Smrt 16. listopada 1946., Nürnberg, Njemačka
Politička stranka NSDAP
Zanimanje Poduzetnik, diplomat

Ulrich Friedrich Wilhelm Joachim Ribbentrop, od 1925 von Ribbentrop, (Wesel, 30. travnja 1893.Nurnberg, 16. listopada 1946.), nacistički političar, od 1938 ministar vanjskih poslova Trećeg Reicha.

Po završetku Drugog svjetskog rata osuđen je za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti na Nürnberškom procesu protiv najvećih ratnih zločinaca. Osuđen je na smrt vješanjem.

Neredovito je obrazovan u privatnim školama Njemačke i Švicarske. Tečno je govorio engleski i francuski jezik. Od 1910.1914. radio je u Kanadi kao uvoznik njemačkih vina. Sudjeluje u 1. svjetskom ratu, dobiva čin poručnika i orden Željezni križ. Bio je prijatelj s Franz von Papenom. U srpnju 1920. oženio se i imao petero djece. Za vrijeme rata je navodno imao aferu s Wallis Simpson.

Tijekom Weimarske republike nije imao antisemitističke predrasude. U svibnju 1932. pristupa nacistima i postaje vatreni antisemit. Goebbels ga nije volio jer se kasno pridružio stranci, a u lošim odnosima je bio i s Himmlerom. 4. veljače 1938. postaje ministar vanjskih poslova. Dodatak "von" dobio je nagovorivši svoju tetu da ga posvoji.

Predvidio je stvaranje željezne zavjese i hladnog rata. Uhićen je 14. lipnja 1945. Bio je optuženik Nürnberškog procesa. Proglašen je krivim, osuđen na smrt i prvi obješen 16. listopada 1946. Čak i na suđenju te u ćeliji, nije odustajao od vjernosti Hitleru. Sjedio je slijeva Hessu, te su ga on i Göring prekinuli u njegovoj završnoj riječi. Nasljednik mu je bio Arthur Seyss Inquart.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Joachim von Ribbentrop