Darko Grdić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Darko Grdić
Grdic 20052012-v.jpg
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 1961.
Mjesto rođenja Đurđenovac
Opis vojnoga službovanja
Čin general pukovnik (2003.)
Ratovi Domovinski rat
Vojska Oružane snage Republike Hrvatske

General pukovnik Darko Grdić (Đurđenovac, 1961.) hrvatski je general i bivši glavni inspektor obrane.

Životopis[uredi VE | uredi]

Uključio se u Hrvatsku vojsku u travnju 1991. godine, a tijekom Domovinskog rata bio je zapovjednik obrane grada Zagreba, te načelnik stožera Zbornog područja Osijek. Od 1998. do 1999. bio je pročelnik vojnog kabineta u Uredu predsjednika, zatim zapovjednik HVU-a, potom zapovjednik Zapovjedništva za združenu izobrazbu i obuku, a od kolovoza 2003. do rujna 2007. vojni izaslanik Republike Hrvatske pri NATO-u.

General pukovnik Grdić završio je Studij obrane i zaštite, Zapovjedno-stožernu školu "Blago Zadro" (redovitu izobrazbu, te izobrazbu za stožerne časnike), NATO Defence College u Italiji te dva magisterija - iz menadžmenta na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i magisterij iz područja strateških studija na Ratnoj školi kopnenih snaga SAD-a.

General pukovnik Darko Grdić imenovan je na dužnost ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije 16. srpnja 2008. godine. Godine 2012. imenovan je glavnim inspektorom obrane. Početkom 2013. godine je odlukom Vlade smijenjen s mjesta glavnog ispektora.

Nagrade i priznanja[uredi VE | uredi]

Za svoj doprinos oružanim snagama odlikovan je s jedanaest odlikovanja i medalja te je više puta nagrađivan i pohvaljivan.

Izvori[uredi VE | uredi]