David Ellefson

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
David Ellefson

David Ellefson s Megadethom na festivalu River City Rockfest u svibnju 2016.

David Ellefson s Megadethom na festivalu River City Rockfest u svibnju 2016.
Ime u rodnom listuDavid Warren Ellefson
Rođen/a12. studenog 1964.
Jackson, Minnesota, SAD
Žanr/ovithrash metal, heavy metal, speed metal, hard rock
Zanimanjeglazbenik
Instrumentbas-gitara
Djelatno razdoblje1983. - danas
AngažmanMegadeth, Soulfly, Avian, Temple of Brutality, F5, Killing Machine, Ministry, Hail
Internetska stranicaSlužbene stranice
Portal o glazbi
Portal o životopisima

David "Dave" Warren Ellefson američki je basist, najpoznatiji kao jedan od osnivača thrash metal sastava Megadeth.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rani život[uredi | uredi kôd]

Ellefson je počeo svirati bas-gitaru zbog njene prisutnosti u rock glazbi. Vještinu pisanja pjesama stekao je u brojnim sastavima koje je vodio prije Megadetha.

Megadeth (1983. - 2002., 2010. - danas)[uredi | uredi kôd]

Osim pjevača, gitarista i glavnog tekstopisca Davea Mustainea, Ellefson je jedini stalni član Megadetha od njegova nastanka 1983. do raspada 2002. . Da bi se dva Davea razlikovala, Mustaine je Ellefsona često nazivao Dave Junior, ili, skraćeno, Junior. Ellefson je svirao na svakom albumu i turneji od 1985. i albuma Killing Is My Business... And Business Is Good! do 2002. i albuma Rude Awakening.

Ellefson je na početku svirao prstima, ali je kasnije, kako je Megadeth napredovao u glazbi koja je postajala složenija, počeo koristiti trzalicu. Također je sudjelovao u pisanju brojnih pjesama.

Megadeth se raspao 2002. Dave Mustaine ga je ponovno okupio 2004., ali bez Ellefsona, a izbila je velika svađa. 8. veljače 2010. Ellefson je primio poruku od sadašnjeg bubnjara Megadetha, Shawna Drovera, u kojoj je pisalo da nazove Mustainea. To je i učinio te su njih dvojica sve izgladili shvatili da im nedostaje njihovo prijateljstvo. Nakon toga poziva objavljeno je da se Ellefson vraća u sastav. Na prvoj zajedničkoj probi izjavio je da se "osjeća kao da nikada nije otišao".

Svađa s Mustaineom[uredi | uredi kôd]

Dave Ellefson na pozornici.

2004. Mustaine je ponovno okupio Megadeth radi snimanja albuma The System Has Failed. Ellefson i Mustaine su imali nekoliko nesuglasica oko honorara i prava na Megadethovo ime i opus, što je rezultiralo neuspješnom Ellefsonovom tužbom. Iako su nekada bili veliki prijatelji, njihovo je sadašnje neprijateljstvo toliko naraslo da Megadeth nije bio spomenut u Ellefsonovoj biografiji na njegovoj internetskoj stranici, samo u diskografiji. Tijekom gostovanja na radiju sredinom 2005. Ellefson se nije spominjao svoju prošlost s Megadethom, već se je koncentrirao na svoje tadašnje projekte. Za Božić te godine Mustaine je izjavio da je na večeri s Ellefsonom razgovarao o njihovim problemima, te da ih je to dovelo u dobre odnose i da su poslije toga mnogo puta pričali na telefon.

Nakon Megadetha (2003. - 2010.)[uredi | uredi kôd]

Nakon raspada Megadetha 2002., Ellefson je osnovao sastav F5, čiji je prvi album, The Drug for All Seasons izdan 2005., a 2006. su svirali na Disturbedovoj turneji. Također je neko vrijeme svirao u power metal sastavu Avian.

Religija[uredi | uredi kôd]

Ellefson je, kao i Mustaine, kršćanin. Izjavio je da se je 90-ih, nakon što se riješio droge, vratio Bogu.