David Ellefson

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Dave Ellefson

Dave Ellefson uživo s Megadethom 2010. godine.

Dave Ellefson uživo s Megadethom 2010. godine.
Ime u rodnom listu David Warren Ellefson
Rođen/a 12. studenog 1964.
Jackson, Minnesota, SAD
Žanr/ovi thrash metal, heavy metal, speed metal, hard rock
Zanimanje glazbenik
Instrument bas-gitara
Djelatno razdoblje 1983. - danas
Angažman Megadeth, Soulfly, Avian, Temple of Brutality, F5, Killing Machine, Ministry, Hail
Internetska stranica Službene stranice
Portal o glazbi
Portal o životopisima

David "Dave" Ellefson je američki basist, najpoznatiji kao jedan od osnivača thrash metal sastava Megadeth.

Biografija[uredi VE | uredi]

Rani život[uredi VE | uredi]

Ellefson je počeo svirati bas-gitaru zbog njene prisutnosti u rock glazbi. Vještinu pisanja pjesama stekao je u brojnim sastavima koje je vodio prije Megadetha.

Megadeth (1983. - 2002., 2010. - danas)[uredi VE | uredi]

Osim pjevača, gitarista i glavnog tekstopisca Davea Mustainea, Ellefson je jedini stalni član Megadetha od njegova nastanka 1983. do raspada 2002. . Da bi se dva Davea razlikovala, Mustaine je Ellefsona često nazivao Dave Junior, ili, skraćeno, Junior. Ellefson je svirao na svakom albumu i turneji od 1985. i albuma Killing Is My Business... And Business Is Good! do 2002. i albuma Rude Awakening.

Ellefson je na početku svirao prstima, ali je kasnije, kako je Megadeth napredovao u glazbi koja je postajala složenija, počeo koristiti trzalicu. Također je sudjelovao u pisanju brojnih pjesama.

Megadeth se raspao 2002. Dave Mustaine ga je ponovno okupio 2004., ali bez Ellefsona, a izbila je velika svađa. 8. veljače 2010. Ellefson je primio poruku od sadašnjeg bubnjara Megadetha, Shawna Drovera, u kojoj je pisalo da nazove Mustainea. To je i učinio te su njih dvojica sve izgladili i shvatili da im nedostaje njihovo prijateljstvo. Nakon toga poziva objavljeno je da se Ellefson vraća u sastav. Na prvoj zajedničkoj probi izjavio je da se "osjeća kao da nikada nije otišao".

Svada s Mustaineom[uredi VE | uredi]

Dave Ellefson na pozornici.

2004. Mustaine je ponovno okupio Megadeth radi snimanja albuma The System Has Failed. Ellefson i Mustaine su imali nekoliko nesuglasica oko honorara i prava na Megadethovo ime i opus, što je rezultiralo neuspješnom Ellefsonovom tužbom. Iako su nekada bili veliki prijatelji, njihovo je sadašnje neprijateljstvo toliko naraslo da Megadeth nije bio spomenut u Ellefsonovoj biografiji na njegovoj internetskoj stranici, samo u diskografiji. Tijekom gostovanja na radiju sredinom 2005. Ellefson se nije spominjao svoju prošlost s Megadethom, već se je koncentrirao na svoje tadašnje projekte. Za Božić te godine Mustaine je izjavio da je na večeri s Ellefsonom razgovarao o njihovim problemima, te da ih je to dovelo u dobr odnose i da su poslije toga mnogo puta pričali na telefon.

Nakon Megadetha (2003. - 2010.)[uredi VE | uredi]

Nakon raspada Megadetha 2002., Ellefson je osnovao sastav F5, čiji je prvi album, The Drug for All Seasons izdan 2005., a 2006. su svirali na Disturbedovoj turneji. Također je neko vrijeme svirao u power metal sastavu Avian.

Religija[uredi VE | uredi]

Ellefson je, kao i Mustaine, kršćanin. Izjavio je da se je 90 - ih, nakon što se riješio droge, vratio Bogu.