Decebal

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "monarh".
(Primjeri uporabe predloška)
Prizor s Trajanova stupa: Decebal si oduzima život nakon poraza od Rimljana

Decebal (? – Sarmizegetusa, 106.)[1] je posljednji kralj Dačana koji je vladao u razdoblju od 87. do 106. godine. Decebalovo pravo ime je bilo Diurpaneus, ali je nakon pobjeda u ratovima tijekom 84. – 85. godine protiv Rimljana nazvan Decebalus, što vjerojatno znači "snaga Dačana".[2]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Poslije gotovo jednog stoljeća nesloge, ujedinio je dačanska plemena i dugo je uspješno odolijevao rimskoj ekspanziji. Ali, i pored sve upornosti, nije se mogao oduprijeti nadmoćnoj vojsci cara Trajana, koja je u dva navrata prodrla u zemlju Dačana. Poslije pada dačanske prijestolnice, Decebal je nastavio otpor na sjeveru zemlje. Nakon što je bio opkoljen, izvršio je samoubojstvo. Time je nestala i samostalnost Dačana, a njihova zemlja postala je rimska provincija Dacija.

Značaj[uredi | uredi kôd]

Pogled na Decebalov portret u kamenu s nacionalnog parka Đerdap

U Rumunjskoj se smatra jednim od nacionalnih junaka. Za vrijeme 1990-ih, u stijenu blizu grada Orşova uklesano je 40 metara visoko Decebalovo lice.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. Decebal
  2. "balus" je izvedeno iz indoeuropskog korijena "*bal" čije značenje je "snaga" i "Dece" što je vjerojatno genitiv množine riječi "Daci", a u prijevodu bi značilo "Dačana" ili "od Dačana"

Literatura[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Decebal.