Demokratska partija Srba u Makedoniji

Izvor: Wikipedija
Demokratska partija Srba u Makedoniji
Predsjednik Ivan Stoilković
Osnivač Bora Ristić
Osnovana 16. ožujka 1992.
Sjedište Skoplje
Država djelovanja Sjeverna Makedonija
Podmladak Forum mladih DPSM
Ideologija zaštita prava srpske nacionalne manjine u Makedoniji
Nacionalna skupina Srbi u Makedoniji
Parlament Makedonije
1 / 150
Službena stranica

Demokratska Partija Srba u Makedoniji (DPSM) (srp. Демократска партија Срба у Македонији, mak. Демократска партија на Србите во Македонија) je parlamentarna politička partija u Republici Makedoniji.

Ova partija je osnovana 1992. godine,[1] a od 2001. godine djeluje pod rukovodstvom novog predsjednika partije Ivana Stoilkovića, biznismena iz Kumanova i poslanika u Parlamentu („Sobranju“) Republike Makedonije od 2002. godine. Partija je organizirana na području Skoplja, Kumanova kao i u oblastima kao što su Skopska Crna Gora, Đevđelija, Kriva Palanka, Kratovo i okolni seoski krajevi koji gravitiraju oko Republike Srbije. Partija, pored uobičajenih dužnosti ima i dva dodatna tijela: Aktiv Žena kao i Forum Mladih koji ujedinjuje ove dvije grupe na političkim sastancima gdje se dijalogom i analizom utvrđuje položaj, planiraju se planovi za poboljšanje statusa ovih grupa.

Članovi DPSM-a su i zamenik ministra za kulturu Dragan Nedeljković, a Milovan Stojkovski je načelnik općine Staro Nagoričane kod Kumanova,[2] u kojoj se nalazi stari srpski manastir svetog Đorđa, koji je početkom 14. stoljeća (1313.—1318.) podigao srpski kralj Stefan Uroš II. Milutin.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. PDF dokument[neaktivna poveznica] podnaslov Proces organizovanja srpske manjine u Makedoniji, 5. strana
  2. Poruke dobre volje na Svetosavskoj akademiji u Skoplju srbi.org.mk

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]