Stefan Uroš II.

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodaj "monarh".
(Primjeri uporabe predloška)
Stefan Uroš II.

Stefan Uroš II. Milutin (1253. - 29. listopada 1321.) je bio kralj Srbije od 1282. godine pa do svoje smrti.

Dolazak na vlast[uredi | uredi kôd]

Stefan Uroš II. je bio najmlađi sin Stefana Uroša I. i mađarske princeze Helene Anjou. Njegov brat Stefan Dragutin je postao kralj Srbije 1278. godine. Tijekom lova 1282. godine, Dragutin je bio teže ozlijeđen, pa je, očekujući smrt, abdicirao u bratovu korist kako bi umro kao monah. Iako je kasnije ozdravio vlast u Srbiji obnaša Milutin, dok Dragutin dobiva Mačvu, Beograd i Tuzlu od Ugarske čime nastaje kraljevstvo Srijema.

Vladavina[uredi | uredi kôd]

Odmah po stupanju na vlast Milutin napada Bizant koji je u to vrijeme bio zabrinut zbog moguće invazije Normana iz Južne Italije. Napad postiže potpuno iznenađenje tako da je osvojena današnja sjeverna Makedonija, a Skoplje postaje glavni grad Srbije. Tijekom sljedeće dvije godine Srbija će osvojiti i dio Albanije s gradom Dračom (1284.) nakon čega dolazi do stanja niti rata niti mira s Bizantom.


1288. Dragutin i Milutin su zajedno napali vazale Bugarskog cara nakon čega dolazi do rata s Bugarskom. Bugarska vojska će biti pobijeđena u Srbiji, a tijekom protunapada dva brata će osvojiti i bugarsku prijestolnicu Vidin. Jedini problem u tom potpunom vojnom uspjehu postaje mongolska Zlatna Horda čiji je Bugarska vazal. Kako bi se izbjegao rat s Mongolima Milutin šalje svog sina Stefana Dečanskog i druge taoce u Zlatnu Hordu.

Sklapanje mira s Bizantom i prestanak prijetnje Zlatne Horde 1299 godine rezultira svađama među braćom i početkom ratnih incidenata.

Do pravog rata dolazi tek 1314. godine nakon Dragutinove smrti. Milutinova vojska je gotovo bez otpora pregazila kraljevstvo Sirmije, ali ga Ugarska oslobađa 1319. godine.

Nasljeđivanje[uredi | uredi kôd]

Milutinov najstariji sin Stefan Dečanski se pobunio (ili prema nekim izvorima, samo posvađao s ocem) tako da je prognan 1314. godine u Carigrad, a prijestolonasljednik je postao Konstantin. Kratko prije smrti 1320. ili 1321. godine Milutin poziva Stefana Dečanskog da se vrati u domovinu kako bi preuzeo krunu.

Ovaj veoma uspješni srpski kralj koji je proširio svoju državu na sjever do Dunava (istočno od Beograda) i jug (zauzeo je Skoplje) stvorivši tako temelje za Carstvo Dušana Silnog umire 29. listopada 1321. godine. Za novog kralja je bio okrunjen Stefan Uroš III. Dečanski što će rezultirati kratkim građanskim ratom u kojem će Konstantin biti poražen i ubijen.