Demokratska stranka Srbije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Demokratska stranka Srbije (DSS), naziv je nacionalističke građanske srbijanske stranke čiji je predsjednik Miloš Jovanović. DSS je osnovana u srpnju 1992. godine, razdvajanjem od Demokratske stranke.

Ožujka 2004. godine, nakon izvanrednih parlamentarnih izbora, Demokratska stranka Srbije formira novu Vladu Srbije sa G 17+ i koalicijom Srpski pokret obnove-Nova Srbija. Za predsjednika Vlade izabran je Vojislav Koštunica.

Tijekom listopada i studeni 2006. godine, DSS je bio glavni promovitelj novog Ustava Srbije, koji su građani potvrdili na referendumu krajem listopada iste godine.

Na sljedećim parlamentarnim izborima, u siječnju 2007. godine, DSS je osvojila (u koaliciji) 47 zastupničkih mjesta. 15. svibnja iste godine, DSS je zajedno s Demokratskom strankom Borisa Tadića i G 17+ Mlađana Dinkića formirala Vladu Srbije na čije čelo je, po drugi put, došao Vojislav Koštunica.

Od početka srpnja 2008. godine, u novoj Skupštini Srbije, predstavljaju opoziciju novoj vlasti koju predvodi koalicija Za evropsku Srbiju, na čijem je čelu Demokratska stranka. DSS-ov partner na svim nivoima je postala Srpska radikalna stranka.

Na unutarstranačkim izborima 12. listopada 2014. na čelo stranke dolazi Sanda Rašković Ivić, kao 2. predsjednik stranke od njenog nastajanja , koja je na tom mjestu zamjenila Vojislava Koštunicu koji je stranku vodio dvadeset godina.