Deseta žrtva

Izvor: Wikipedija
Deseta žrtva
Naslov izvornika
La decima vittima
RedateljElio Petri
ProducentCarlo Ponti
ScenaristRobert Sheckley (priča Seventh Victim)
Tonino Guerra
Giorgio Salvioni
Ennio Flaiano
Elio Petri
Glavne ulogeMarcello Mastroianni
Ursula Andress
GlazbaSergio Bardotti
Piero Piccioni
Godina izdanja1965.
Trajanje92 min.
Država Francuska
Italija
Jeziktalijanski
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Deseta žrtva (tal. La decima vittima; eng. The 10th Victim) je talijanski kultni znanstvenofantastični film iz 1965. Film je utemeljen na kratkoj priči Roberta Sheckleya iz 1953. godine, po imenu Seventh Victim (hr. Sedma žrtva). Godinu dana nakon izlaska ovog filma Sheckley objavljuje istu priču kao u filmu ali u obliku romana, tj. izdaje roman utemeljen na filmu Deseta žrtva.[1]

Radnja[uredi | uredi kôd]

U bliskoj budućnosti, veliki ratovi se izbjegavaju tako da se pojedincima sklonima nasilju pruža prilika da ubiju u Velikom lovu. Lov je najpopularniji oblik zabave na svijetu, koji privlači sudionike koji tragaju za slavom i bogatstvom. Lov se sastoji od deset rundi koje mora proći svaki natjecatelj (pet rundi kao lovac a pet kao lovina). Posljednji preživjeli nakon deset rundi postaje apsolutni prvak.

Caroline Meredith (Ursula Andress) je žena-lovac, naoružana prslukom iz kojeg se ispaljuju metci. Nadalje, ona je lovac koji traga za svojom desetom a ujedno i posljednjom žrtvom. Marcello Polletti (Marcello Mastroianni) je lovina, koja oklijeva ubiti Meredith zato što nije sasvim siguran da je ona uistinu njegov lovac. Njegovo oklijevanje je razumljivo ako znamo da bi ubijanjem krive osobe dobio trideset godina zatvora. No, Meredith koja nema takvih dvojbi, želi izvesti savršeno ubojstvo pred kamerama kako bi svoju financijsku dobit dovela do maksimuma.

Glavne uloge[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Di Filippo, Paul. The 10th Victim. Science Fiction Weekly. Inačica izvorne stranice arhivirana 15. studenoga 2007. Pristupljeno 6. siječnja 2007.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]