Devils & Dust

Izvor: Wikipedija
Devils & Dust
Bruce Springsteen (studijski album)
ŽanrRock
Folk
Objavljen26. travnja 2005.
Trajanje52:53
IzdavačColumbia Records
Producent(i)Brendan O'Brien
Recenzije
Kronologija albuma – Bruce Springsteen
The Essential Bruce Springsteen
(2003.)
Devils & Dust
(2005.)
Hammersmith Odeon London '75
(2006.)

Devils & Dust je trinaesti studijski album Brucea Springsteena i njegov treći folk album (poslije Nebraske i The Ghost of Tom Joad). Objavljen je 25. travnja 2005. u Europi i 26. travnja u Americi. Debitirao je na vrhu Billboard 200 ljestvice albuma.

Pozadina[uredi | uredi kôd]

Springsteen je bio vrlo otvoren u vezi činjenice da su mnoge pjesme s albuma stare deset ili više godina.

Pjesmu "All The Way Home" napisao je za Southside Johnnyja za album Better Days koji je objavljen 1991. Pjesme "Long Time Comin'" i "The Hitter" napisane su i izvedene tijekom Springsteenova Ghost of Tom Joad Toura 1996. "Devils & Dust" također je napisana ranije, a izvođena je na The Rising Touru s početkom u ljeto 2003. i sljedeće godine povodom Vote for Change turneje krajem 2004.

Teme[uredi | uredi kôd]

Naslovna pjesma govori o vojniku u ratu, vjerojatno Amerikancu koji je sudjelovao u invaziji na Irak 2003. ili naknadnoj okupaciji. Većina pjesama govori o nemirnim dušama. Većina prizora preuzeta je s američkog Zapada kao i na albumima The Ghost of Tom Joad i Nebraska. Ovaj album bavi se i odnosom majki i djece, što je neobično za Springsteena jer se tokom cijele karijere referirao na svoj odnos s ocem.

Pjesme "Reno" i "Long Time Comin'" bile su iznenađenje za mnoge slušatelje. "Reno" opisuje do u detalje susret s prostitukom. U "Long Time Comin'" među stihovima se nalazi i riječ "fuck". Springsteen je objasnio kako "Reno" govori čovjeku toliko zaljubljenom u svoju pokojnu ženu da njegov očaj ne može otjerati ni prostitutka ("It wasn't the best I ever had / not even close"), te da kletva u "Long Time Comin'" nije bila u negativnom smislu, nego čak suprotnom ("I ain't gonna fuck up this time", govoreći o odgajanju svojeg novog djeteta).

Završna pjesma, "Matamoros Banks", ispričana je s kraja prema početku i zapravo je tok misli umirućeg imigranta koji prelazi granicu iz Meksika. Čini se da pjesma nastavlja priču iz "Across the Border" s albuma The Ghost of Tom Joad.

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Springsteen je bio nominiran za 5 Grammyja, tri za pjesmu "Devils & Dust", pjesmu godine, najbolju rock pjesmu i najbolju samostalnu vokalnu rock izvedbu, te dvije za cijeli album, najbolji moderni folk album i najbolji dugometražni videospot. Nagrađen je za najbolji solo rock vokal, nagradom koju je osvojio prethodnih godina za "Code of Silence" i "The Rising".

Tijekom prijenosa nagrada Grammy 8. kolovoza 2006., Springsteen je sam izveo "Devils & Dust", dodavši na kraju "Bring 'em home". Zatim se okrenuo i napustio pozornicu bez naklona.

Popis pjesama[uredi | uredi kôd]

Tekstovi i glazba: Bruce Springsteen. 

Br. Skladba Trajanje
1. Devils & Dust”   4:58
2. „All the Way Home”   3:38
3. „Reno”   4:08
4. „Long Time Comin'”   4:17
5. „Black Cowboys”   4:08
6. „Maria's Bed”   5:35
7. „Silver Palomino”   3:22
8. „Jesus Was an Only Son”   2:55
9. „Leah”   3:32
10. „The Hitter”   5:53
11. „All I'm Thinkin' About”   4:22
12. „Matamoros Banks”   4:20
52:53

Popis izvođača[uredi | uredi kôd]