Dividenda

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Dividenda je dio dobiti dioničkom društvu koji se isplaćuje vlasnicima dionica, dakle vlasnicima kompanije. Odluka o isplati dividende donosi se na godišnjoj skupštini izdavatelja glasovanjem prisutnih dioničara, tj. vlasnika. Hoće li biti isplate dividende i kolika će ona biti ovisi o rezultatu poslovanja kompanije te o potrebama kompanije za sredstvima za investiranje.

Datum izglasavanja je datum na koji se izglasuju dividende dioničkog društva. Može biti određena u apsolutnom iznosu po dionici ili kao postotak njene nominalne vrijednosti.

Dividenda kao prinos određuje vrijednost dionice.

Teoretski govoreći, kompanija isplaćuje dividendu kada ostvaruje pozitivan rezultat iz poslovanja te kada namiri sve potrebe za investiranjem u razvoj poslovanja.
Praktično govoreći, susreću se različite prakse, pa i slučajevi isplate dividendi, a na štetu financiranja razvoja poslovanja.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s internetskih stranica Agram Brokeri d.d. Vidi Dopuštenje Agram Brokera d.d. za Wikipediju na hrvatskome jeziku.


Economic template.svg Nedovršeni članak Dividenda koji govori o ekonomiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.