Djevojka s bisernom naušnicom (slika)

Izvor: Wikipedija
Djevojka s bisernom naušnicom
Johannes Vermeer, 1665.
ulje na platnu
44,5 × 39 cm
Mauritshuis, Haag
Portal: Likovna umjetnost

Djevojka s bisernom naušnicom (nizozemski: Het Meisje met de Parel) portret je koji je naslikao nizozemski slikar Johannes Vermeer 1665. godine. Portret ga je proslavio i vjerojatno je uz "Mljekaricu" njegovo najpoznatije djelo. Sliku još zovu i "Mona Lisa sjevera" ili "nizozemska Mona Lisa". Portret se čuva u muzeju Mauritshuis u Haagu.

O portretu[uredi | uredi kôd]

Vrlo malo je poznato o Vermeeru i njegovim djelima. Ova slika je potpisana, međutim, točan datum nastanka ipak je nepoznat. Nakon restauracije 1994. godine shema boja i tajanstvenost ženina pogleda uvelike se poboljšala.

Kako su se Vermeerovi radovi poslije njegove smrti jeftino prodavali osobama u inozemstvu, godine 1881. kupio ju je AA des Tombe. Portret je tada bio u vrlo lošem stanju pa ga je des Tombe poklonio Mauritshuis muzeju 1902. godine.

Roman, film i predstava o portretu[uredi | uredi kôd]

Godine 1999. američka spisateljica Tracy Chevalier napisala je roman "Djevojka s bisernom naušnicom". Roman je 2003. pretočen u istoimeni film, sa Scarlett Johansson u glavnoj ulozi, da bi se 2008. pojavila i kazališna predstava.[1][2]

Roman i adaptacije imaju sličnu radnju, u kojoj opisuju okolnosti nastajanja slike.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Girl With a Pearl Earring by Roger Ebert. Inačica izvorne stranice arhivirana 9. listopada 2012. Pristupljeno 1. rujna 2021. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Girl with a Pearl Earring, Theatre Royal Haymarket, London

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]