Portal:Likovna umjetnost

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Portal: Likovna umjetnost Portal likovne umjetnosti
Uglédanje na djela Pieta Mondriana

Portal posvećen umjetnostima čiji je medij prvenstveno vizualan: slikarstvo, kiparstvo, arhitektura, primijenjene umjetnosti, konceptualna umjetnost, grafički dizajn, fotografija, strip i sve ostalo što se može vidjeti u umjetničkim galerijama i muzejima!

Pix.gif
Portal: Likovna umjetnost Izabrani životopisi umjetnika i umjetnica
Giotto di Bondone, Spomenik Giotta u Firenci

Henri Marie Raymond de Toulouse-Lautrec-Monfa (Albi, 24. studenog 1864. - Malrome, 9. rujna 1901.), francuski slikar i grafičar.

Od djetinjstva je bio invalid, zakržljalih nogu uslijed pada s konja, te osuđen na nepokretnost crta i slika najviše životinje. Od 1883. studirao je u Parizu, no na njega utječu impresionisti, pasteli Edgara Degasa i japanski višebojni drvorezi.

U krugu boema na Montmarttreu stalan je posjetitelj kavana, kabareta, cirkusa i javnih kuća. Opčinjen pokretom, crta likove konja, igrača, igračica i akrobata, ali njegov lucidan duh ispunjen gorčinom utječe da ih svojim oštrim potezima hvata u trenutku kada dobivaju neobičan, groteskni izgled.

Lautrec nas uvlači i u svijet žena iz javne kuće. U njihovim portretima naglašava ono što je osobno u držanju ili igri svake od njih. Crtajući taj svijet i polusvijet ostvaruje kroniku alkoholiziranoga, erotičnoga i morbidnog ambijenta pariškog fin-de-sieclea. Oko 1893. godine počinje rad na višebojnoj litografiji, izvodeći portrete i karikature, a posebno plakate (prva djela visoke likovne vrijednosti u ovoj struci), s figurama varijetetskih artista. Umro je...


Više ...


Arhiv izabranih životopisa umjetnika i umjetnica •
Pix.gif
Portal: Likovna umjetnost Izabrana slika (umjetnina)
Charles I with M. de St Antoine (1633); Anthony Van Dyck.jpg


Karlo I. sa M. de St. Antoineom
--Anthonis van Dyck-- .

Arhiv izabranih slika i umjetnina •
Pix.gif
Portal: Likovna umjetnost Izabrani članak
MDegas

Impresionizam je umjetnički pokret u književnosti, glazbi i slikarstvu nastao potkraj 19. stoljeću u težnji da u umjetničko stvaranje unese osobna raspoloženja i dojmove s obzirom na formu izlaganja i izražaja. Zasniva se na realističkom i naturalističkom promatranju prirode.

Impresionizam u slikarstvu posljedica je zajedničkih zamisli nekih umjetnika u određenom trenutku francuske povijesti, kad je ukupno ozračje pogodovalo proširenju i uspostavi novog stila u slikarstvu. Prvi znakovi njegova pojavljivanja uočavaju se početkom 60-ih godina 19. stoljeća, ali zajednička svijest nije bila jasno izražena sve do razdoblja između 1867. i 1869. Pokretačka sila impresionizma bila je želja nekolicine umjetnika da slikarstvu pristupe na posve suprotan način od onoga koji je bio prihvaćen u službenim, nedodirljivim krugovima pariške institucije, Salona. Umjetnici koji su se veoma razlikovali po svojim osobnostima, dolazili su iz različitih škola, svaki posebno, i to prilično nagonski, krenuli putem novog stila. Teme, tehnike i umjetnički jezik njihovih djela bila su obilježja koja su impresionizam jasno izdvojila iz tradicionalnog svijeta akademske umjetnosti.

Potkraj 60-ih godina 19. stoljeća tri su umjetnika (Monet, Renoir i Pissarro) običavali odlaziti na obale rijeka Seine i Oise i ondje slikati prirodu. Nadasve ih je zanimao odraz svjetlosti u rijeci. Svoje su palete učinili svjetlijima i različite su sjene podijelili, nesvjesni da pritom mijenjaju teoriju komplementarnih boja.

Nema nekog osobitog datuma koji bi označio nastanak impresionističkog pokreta, iako je godina 1869. nesumnjivo bila značajna. Te su godine i Monet i Renoir naslikali La Grenouillère, kavanu na otvorenom i kupalište u blizini Bougivala. Ta se njihova djela danas smatraju prekretnicom ranog impresionizma...

Više ... - Izabrani članci


Arhiv izabranih članaka i izabranih umjetničkih smjerova •
Pix.gif
Portal: Likovna umjetnost Jeste li znali…

Više…

Pix.gif
Portal: Likovna umjetnost Pomozite...

Kategorija Likovna umjetnost na wikipediji nije popunjena i nedostaju joj neki vrlo važni članci, a neke treba i dopuniti i urediti, evo popis:

Članci koje treba napisati

~ Andreas Berlakovich
~ Luis Luksic
~ mail art
~ Darko Dovidjenko Bozanich
~ Katarina Elisa Abović Oyarzun
~ Nieves Jankovic Garafulic
~ Roko Matjasic Martinic

Članci koje treba dopuniti

~ Pierre-Auguste Renoir
~ Francis Picabia
~ Menci Klement Crnčić
~ Celestin Medović
~ August Macke
~ Paul Klee
~ iluzionističko slikarstvo

Pix.gif
Sličica Izabrani citat
Automobil koji grmi, koji juri kao metak, ljepši je od Nike sa Samotrake.
-- Marinetti, ’’Manifesto del Futurismo’’, 1909.


Jedina razlika između mene i luđaka je to što ja nisam lud.
-- Salvador Dalí


Slikarstvo je tišina uma, glazba oka.
-- Orhan Pamuk
Pix.gif
Portal: Likovna umjetnost Slični portali
portal: Glazbaportal: Film
Pix.gif
Portal: Likovna umjetnost Umjetnost na ostailm projektima

Commons-logo.svg Commons · Wikiquote-logo.svg Wikicitat

Pix.gif