Doc Holliday

Izvor: Wikipedija
Doc Holliday

John Henry "Doc" Holliday (Griffin, 14. kolovoza 1851.Glenwood Springs, 8. studenog 1887.), američki zubar, kockar i revolveraš, legendarna ličnost u povijesti SAD-a, posebice periodu znanom kao Divlji zapad.

Rodio se u gradu Griffinu, država Georgia, istok Sjedinjenih država. Obitelj mu je bila imućna, te mu ničeg nije nedostajalo. Otac mu se zvao Henry, te je bio vojnik u dva rata SAD-a, došavši do čina bojnika. Majka Alice je umrla od tuberkuloze kad je Doc imao samo 15 godina.

Završivši osnovnu i srednju školu, gdje je dobio klasično obrazovanje, nastavio je školovanje i životni put na fakultetu gdje je studirao stomatologiju. Postavši zubar u 20. godini, počeo je raditi u struci. Kad je i on dobio TBC liječnici su mu davali samo nekoliko mjeseci života. Nezadovoljan prognozama, Doc je opasao pištolje, uzjahao na konja, i krenuo na Zapad, tj. odredište mu je bila Kalifornija, čija je klima navodno trebala pomoći u njegovom oporavku.

Bio je visok 178 centimetara i težak oko 70 kilograma. Da bi suzbio i utišao kašalj, posegnuo je za alkoholom, a najradije je pio brendi.

No, prije dolaska na odredište, zadržao se na nekoliko usputnih stanica i upoznao najveće legende Divljeg zapada, a bio je prijatelj sa šerifom Wyattom Earpom.

Odijevao se elegantno, kao kicoš, a znao je i svirati klavir. Kako mu je bolest rastjerala pacijente, postao je kockar, jer su tu prihodi bili veći. Uvijek je govorio da mu je draže umrijeti od pištolja ili noža nego od tuberkuloze. Prvi put je uživo upoznao Wyatta u Fort Griffinu. Kasnije mu je spasio život, pa su razvili prijateljstvo koje je imalo i uspona i padova.

Kada su se Wyatt i njegova braća sukobila s bandom konjokradica, pozvali su u pomoć Doca. On je pristao, naoružao se, te se obračun, poznat kao "Obračun kod O. K. Corrala", zbio 26. listopada 1881. u gradu Tombstoneu, država Arizona. U 30 sekundi, ubijeno je četvero ljudi.

Kasnije je Virgil Earp trajno ranjen, a Morgan Earp je ubijen dok je igrao partiju biljara. Razjaren bratovim ubojstvom, Wyatt okuplja potjeru i tri tjedna postaje odmetnik, čija je banda ubila četvoricu ljudi. Tijekom pohoda, Wyatt i Doc su se posvađali, i razišli, ali će se kasnije još jednom vidjeti. Kako je vrijeme odmicalo, bolest je napredovala. Docovo kockanje i upotreba revolvera znatno se pogoršalo. Razišavši se s Wyattom u lošim odnosima, odlazi u Glenwood Springs, lječilište u Koloradu. Nadao se da će mu tamo uspjeti pomoći. Nažalost, sumpor mu je očito više naškodio nego pomogao. Do smrti pratila ga je Nosata Kate, njegova suputnica, s kojom se jednom i potukao. Prije smrti, s užitkom je popio čašu viskija.

Zadnje riječi bile su mu: "Ovo je smiješno. Oduvijek sam želio umrijeti u čizmama." Imao je samo 36 godina. Pokopan je uz put prema lokalnom groblju, pa se ni danas ne zna gdje su mu kosti.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]