Dodatak:Popis antifašističkih spomenika u Istarskoj županiji

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Memorijalni kompleksi[uredi VE | uredi]

Memorijalni kompleksi posvećeni antifašističkoj borbi na teritoriju Istarske županije
Slika naziv memorijalnog kompleksa lokacija posvećen autor/i i godina postavljanja napomena
Tićan WWII monument.JPG Spomen-područje „Tičan“ Tičan, kraj Višnjana antifašistima i civilima koje su strijeljali njemački vojnici 11. rujna 1943. godine inženjer Zdenko Sila, 1965.

Antifašistički spomenici[uredi VE | uredi]

Spomenici posvećeni antifašističkoj borbi na teritoriju Istarske županije
Slika naziv spomenika lokacija posvećen autor/i i godina postavljanja napomena
Spomenik NOB, Labin.JPG Spomenik rudaru borcu Labin borcima NOVJ poginulim u NOB, žrtvama fašizma i Labinskoj republici
Peroj Memorial.jpg Spomenik palim borcima NOVJ i žrtvama fašizma Peroj borcima NOVJ poginulim u NOB i žrtvama fašizma
Pula memorejo pri la kontraŭfaŝisma batalo de 1941-1944.jpg Spomenik palim borcima NOVJ i žrtvama fašizma Pula borcima NOVJ poginulim u NOB i žrtvama fašizma kipar Vanja Radauš, 1950.
Rovinj006.jpg Spomenik palim borcima NOVJ i žrtvama fašizma Rovinj borcima NOVJ poginulim u NOB i žrtvama fašizma kipar Ivan Sabolić, 1956.
Plovanija monument.jpg Spomenik palim borcima NOVJ i žrtvama fašizma Plovanija borcima NOVJ poginulim u NOB i žrtvama fašizma kipar Aleksandar Rukavina, 1981.

Spomenici narodnim herojima i istaknutim sudionicima antifašističkog pokreta[uredi VE | uredi]

Spomenici posvećeni narodnim herojima i istaknutim sudionicima antifašističke borbe na teritoriju Istarske županije
Slika naziv spomenika lokacija autor/i i godina postavljanja napomena
Olga Ban, Pula.JPG Olga Ban Pula
Rovinj007.jpg Matteo Benussi Cio Rovinj
Josip Broz Tito, Pula.JPG Josip Broz Tito Pula
Rovinj008.jpg Giuseppe Pino Budicin Rovinj
Vladimir Gortan, Pula.JPG Vladimir Gortan Pula
Jurica Kalc, Pula.JPG Jurica Kalc Pula
Tonka Lorencin, Pula.JPG Tonka Lorencin Pula
Ruža Petrović, Pula.JPG Ruža Petrović Pula
Joakim Rakovac.JPG Joakim Rakovac Poreč kipar Vinko Matković
Giulio Revelante, Pula.JPG Giulio Revelante Pula

Izvori[uredi VE | uredi]

Literatura[uredi VE | uredi]

  • Miloš Bajić, ur. Spomenici revoluciji: Jugoslavija. „SUBNOR Jugoslavije“ Beograd, „Svjetlost“ Sarajevo 1968. godina.
  • Vojna enciklopedija (knjiga sedma). Beograd 1974. godina.
  • Vojna enciklopedija (knjiga deveta). Beograd 1975. godina.
  • Milenko Patković, Dušan Plećaš. Vodič uz kartu. Izbor spomen-obilježja Narodnooslobodilačkog rata Jugoslavije. „Glas Slavonije“, Osijek 1975. godina.
  • Drago Zdunić, ur. Revolucionarno kiparstvo. „Spektar“, Zagreb 1977. godina.
  • Juraj Hrženjak, ur. Rušenje antifašističkih spomenika u Hrvatskoj 1990-2000. „SABA RH“, Zagreb 2002. godina.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Popis antifašističkih spomenika u Istarskoj županiji