Dodatak:Popis djela Slavka Kolara

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Popis djela Slavka Kolara, hrvatskog književnika i filmskog scenarista.

Pripovijetke[uredi VE | uredi]

  • Kraljeva smrt (1910.)
  • Najsretniji dan u životu Mijata Pitomog (1910.)
  • Povratak (1910.)
  • Pan Pankracije Dočekal. Pripovijetka bez svršetka (1911.)
  • Pripovijest o tom kako je Feliks Pijevčević tražio život (1912.)
  • Pesimist. Muzikalna pripovijest (1915.)
  • Transcendentalna predigra (1917.)
  • Historijska kljova. Sedmoglava biografija jedne krupne ideje (1917.)
  • Mladić bez fizionomije (1917.)
  • Kancelarijski intermezzo. Iz dnevnika nekog činovničkog početnika (1918.)
  • Čovjek od riječi (1920.)
  • Molitva (1923.)
  • Umjetni gnoj. Iz vremena kad još nije bilo kotarskih agronoma (1923.)
  • Čizme (1925.)
  • Ptica nebeska (1927.)
  • Breza (1928.)
  • Kompromis (1931.)
  • Svoga tela gospodar (1931.)
  • Kriza (1931.)
  • Šljiva (1932.)
  • Divan užas (1932.)
  • Ili jesmo – ili nismo (1933.)
  • Ženidba Imbre Futača (1933.)
  • Politička večera (1933.)
  • Nogometna utakmica (1933.)
  • Jesu li kravama potrebni repovi (1934.)
  • Služba za čast. Uspomena iz godine 1932. (1935.)
  • Sudnji dan ili Kako je Janko Klasnić upoznao slobodu (1936.)
  • Mi smo za pravicu (1936.)
  • Pljun – Lizing (1938.)
  • Pripovijest o dobrim i lošim živcima (1938.)
  • Quo vadis, Europa? (1938.)
  • Domobran u kvaru (1945.)
  • Natrag u naftalin (1946.)
  • Razgovorljivi putnik (1946.)
  • Pobuna viteza Joze (1947.)
  • Povratak u Bartolovec (1952.)
  • Dva srca (1953.)
  • Dobronamjerni građanin. Susret s lirskim pjesnikom (1953.)
  • Mrlja (1954.)
  • Glavno da je kapa na glavi (1954.)
  • Migudac ili Obrana i pohvala kukavičluka (1955.)
  • U višim sferama (1955.)
  • Jurek (1955.)
  • Veseljak (1956.)
  • Luda kuća (1958.)
  • Predstava u mraku (1959.)
  • Pobijeđeni pjesnik (1960.)
  • Ćorava familija (pronađena u zaostavštini, neobjavljena za života)

Kazališna djela[uredi VE | uredi]

  • Politička večera. Komedija u tri čina (1947.)
  • Sedmorica u podrumu. Drama u tri čina (1948.)
  • Laczi-bacsi. Anegdota u jednom činu (1949.)
  • Lakrdija na stepenicama. Aktovka za radio i pozornicu (1956.)
  • Svoga tela gospodar. Smešna pripovest u dva dela (vu sedmerem spelavanju) (1957.)
  • Čist posao ili Dobri čovjek iz Zagreba. Komedija u 3 čina (4 slike) (1962.)

Scenariji[uredi VE | uredi]

  • Svoga tela gospodar. Filmski scenarij (1957.)
  • Breza. Filmski scenarij (1961.)
  • Luda kuća. Filmski scenarij (1961.)
  • Pogreb Štefa Halačeka. Filmski scenarij (1961.)
  • Ljubav pred vratima. TV lakrdija u 1 činu (pronađena u zaostavštini, neobjavljena za života)

Autobiografski fragmenti[uredi VE | uredi]

  • Jedna uspomena na Ljubu Wiesnera (1936.)

Kratak opis života znamenitog Hrvata, hrvatskog spisatelja Slavka Kolara spisan i napisan po njemu samome za gospođu Beatu Pevalek (1943.)

  • Prvi koraci (1953.)
  • Uvod u autobiografiju (1959.)
  • Peripetije jednog književnog motiva. Prilog autobiografiji (1959.)
  • Prvi susreti u životu (1962.)
  • Dvije puste godine u Bjelovaru (1962.)
  • Kako sam objavio svoju prvu knjigu (1962.)
  • Susret sa autentičnim feudalcem. Iz sitnih beamterskih uspomena (1962.)
  • Mutne godine (1963.)
  • Pred novom dilemom (1963.)
  • Leksikografska autobiografska bilješka iz godine 1963. (1963.)

Pripovijetke za djecu[uredi VE | uredi]

  • Škakljiv konjić (1950.)
  • U vučjoj jami (1951.)
  • Neobičan zec (1952.)
  • Voće (Knjiga za djecu, s poglavljima: Jabuka, Kruška, Dunja, Mušmula, Šljiva, Trešnja, Breskva, Kajsija, Orah, Lješnjak, Kesten, Malina, Kupina, Ogrozd i ribiz, Jagoda, Grožđe, Badem, Smokva, Limun, Naranča) (1952.)
  • Strpljivi Fabijan (1953.)
  • Macan i Nebojša (1953.)
  • Jurnjava na motoru (1953.)
  • Na leđima delfina (1953.)
  • Petrica Kerempuh (1958.)
  • Nogometna utakmica (1961.)
  • Hrabri dječak (1963.)

U navedenim su Sabranim djelima Kolarovi radovi raspoređeni u pet knjiga:

  1. Historijska kljova i druge pripovijetke iz malograđanskog života
  2. Ženidba Imbre Futača i druge pripovijetke iz seljačkog života
  3. Divan užas i druge pripovijetke iz građanskog života
  4. Scenska djela
  5. Autobiografski fragmenti. Intervjui, izjave, polemike, članci i kritike, pripovijetke za djecu, agronomski radovi