Prijeđi na sadržaj

Slavko Kolar

Izvor: Wikipedija
Slavko Kolar
Rođenje1. prosinca 1891.
Palešnik pokraj Garešnice
Smrt15. rujna 1963.
Zagreb
Zanimanjeknjiževnik i filmski scenarist
NacionalnostHrvat
Važnija djela
  • Breza, Svoga tela gospodar
Portal o životopisima
Spomenik Slavku Kolaru u Čazmi

Slavko Kolar (Palešnik pokraj Garešnice, 1. prosinca 1891.Zagreb, 15. rujna 1963.) bio je hrvatski književnik i filmski scenarist. Najpoznatija djela su mu: Breza (koju je i sam režirao, uz pomoć redatelja Ante Babaje) i Svoga tela gospodar.

Završio je odjel za književnost i kroatistiku na Sveučilištu u Zagrebu. Nakon povratka u rodni Palešnik napisao je roman Breza nastao po istinitoj priči koja se tog ljeta dogodila u selu. Stekavši slavu romanom Breza vraća se u Zagreb gdje neko vrijeme predaje kroatistiku. U hrvatskoj je književnosti bilo relativno malo pisaca koji su u svoja književna djela unosili elemente humora i satire kao jednog posebnog vidnog kuta sagledavanja određenih društvenih zbivanja. U 19. stoljeću bilo ih je svega nekoliko: Stanko Vraz, Ante Kovačić i Silvije Strahimir Kranjčević koji su napisali nekoliko uspjelih satiričnih ostvarenja, dok humorističkih elemenata nalazimo povremeno u djelima Janka Jurkovića, Vilima Korajca, Augusta Šenoe i Josipa Eugena Tomića. Tematika njegovih pripovijetki se u potpunosti uklapa u najznačajnije tijekove hrvatske književnosti tridesetih godina kada je primarnu preokupaciju pisaca zaokupila problematika sela ili provincije s naglašenim socijalnim akcentom, Kolar se od ostalih svojih suvremenika razlikuje upravo po tom svom specifičnom pristupu toj istoj tematici.

Djela[uredi | uredi kôd]

Slavko Kolar je za života objavio više od stotinu radova. U Sabranim djelima (izdanje Matice hrvatske iz 1970.) se brojkama navode:

Uz to je u njegovoj posmrtnoj ostavštini pronađeno dosta neobjavljenih materijala.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Literatura[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]